Paris, 28/11 -50

Kära Du! (till Mor)

Nu har jag fått 3 brev från Dig, och ett från Hillevi sedan jag sist skrev. Tack för alla! Pengarna kom i fullgott skick, som Du ju redan vet. Hillevis avsänta kort likaså, och nu de som Du sände (brevet kom nyss). Jaså, Hillevi har blivit glömsk i 18-årsåldern! Du kan tro att jag har undrat varför Du ingenting skrev om min present. Du räknade upp allt Du hade fått utom från mig. Fick Du inte ett kort härifrån också? Jag skickade ett den 7/11, som skulle komma lagom till födelsedagen. Även till Hillevi skickade jag ett kort, har det kommit fram? Tänk att Hillevi glömde paketen! Jag trodde pantalongerna var för små eller någonting sådant, eftersom Du ingenting yttrade i något brev om den. Duken var väl snygg?

I Paris går allt som vanligt, inte har jag märkt att någonting stigit i pris här. Vissa saker har ett maximi och ett minimipris, t.ex. smör, och priset går upp och ner varje vecka. Grönsaker är billiga: 45-50 öre för ett blomkålshuvud, 50 öre pr kg för brysselkål, purjolöken kostar 45 öre för ett kg, vanlig lök 40-50 öre pr kg, morötter ungefär som hemma 40 öre, tomater 1:20 per kg, bananer 1:20 pr kg, härliga gröna äpplen 60 öre pr kg, citroner och grapefrukt 1:35 pr kg. Billigt som Du ser, alltsammans i frukt o grönsaksväg. En kotlett kostar ungefär 75 öre, en biff lite mindre billigt, men wienerkorv är dyrt, 45 öre pr styck, rökt fläsk är också dyrt, 1:20 per hg. Det är inte dyrare med hushåll här än hemma i Sverige egentligen, eftersom grönsakerna är så billiga vintertid. Det kommer långtradare varje vecka från Medelhavskusten och hit med sådant.

Däremot är mjölken dyr och inte god, 65 öre pr liter, och äggen kostar 35 öre pr styck, så det är lyxigt med omelett. Margarin kostar 4:80 pr kg o smör 11 kr pr kg, hemskt. Men så finns det olja att steka i, som väl är.

Ute hos Olle finns det gas, så när jag hälsar på där, äter vi alltid hemlagat. Här på rummet kan jag inte laga något annat än te egentligen. Jo ibland köper vi surkål, som finns överallt, och så värmer vi den och köper en skiva kokt skinka till. Det är hemskt gott! Här i närheten finns det delikatessäffärer, med en massa härlig färdig mat. Konstigt nog är de affärerna väldigt rena också, inte har jag sett katter heller stryka omkring där. Jag är rätt hemmastadd här i denna stadsdelen nu, jag har bott här i nästan två månader nu.

Nu har jag bara tre dagar kvar på skolan. Tyvärr! Det är hemskt skoj i denna klassen, roligare än den förra. Tanten som undervisar ser ut som en ____, och hon är väldigt rolig. Så har hon ett sådant roligt skratt också. I december går jag där nog inte förstås. Jag skall handla en del schaletter och sådant som jag inte hunnit med förut, och så skall jag se en del saker. Dom har börjat med julskyltning här nu, men det är inte som i Sverige. Det är mer prål och glitter, men inte något vidare annars.

I söndags voro vi på Svensk afton i Svenska kyrkan. Det var först ett kort föredrag om "Vad är en sonat?", och sedan spelades Beethovens "Appassionata". Härligt! Det var en Svensk som spelade. Sedan bjöds det på the och Svenska bullar. Gott, må Du tro. Prästen här är alla tiders. Han ser ut som en Svensk bonde på söndag. Rolig är han också, så det är roligt att gå dit på kvällarna när där är någonting. På torsdagskvällarna går Birgit o jag på gymnastik där. Efteråt är det samkväm för Svenska flickor hos fru Bjurström. Det är roligt, för då träffar man tio, tolv flickor där, och sitter virkar eller syr för övrigt, mellan pratet. Sedan blir det te o bullar eller kakor.

Den 15 o 16 dec. skall det vara basar, med försäljning av Svenska varor; hårt bröd, sill, vävnader m.m. Svenskt. Men jag vet inte om jag är kvar här då. Ännu har jag inte bestämt min hemresedag. Men jag hoppas jag får göra julkakbaket, om jag inte kommer för nära julafton. Idag skall vi gå och simma på ett ställe som vi aldrig varit förut. Det skall bli skönt med sim.

I söndags voro vi på Louvre i tre timmar på dagen. Där finns så mycket vackert att se på, att man måste ta det i etapper. Nu vet jag ingenting särskilt mer att skriva om. Hälsa till Far, Ingmar o Hillevi, och Björn om Du träffar honom. Fråga honom om han inte kommer ihåg att jag skulle köpa "Eiffeltornet med snö" till honom. Det har jag gjort, och han skulle ju få det till julen lovade jag.

Hälsningar från Hildur.


Föregående avsnitt: 14 november 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 1 december 1950


© Dags-Nytt 1976-2015