Paris, 8/11 -50

Hej Hillevi!

Tack för det sista brevet! Även för hälsningarna! Om det var några frågor att besvara tror jag att jag gjorde det i Mors brev. Jag var på loppis i lördags, och köpte bl.a. ett armbad som Harriet kanske gillar. Tidigare har jag köpt ett likadant, så Ni två kan få lika om Ni vill. Annars har jag köpt ett väldigt snyggt i Nice, men det var dyrare, 8:-kr eller så där omkring. De som jag köpt nu kostar bara 4:-. Vi får se när jag kommer hem. Läppstift har jag också köpt om hon önskar. Kössäkta t.o.m.! Jag vet inte om hon "bruger" tocket, men i så fall har jag nog så det räcker till henne o Ulla också.

Ännu har jag inte köpt någon hatt till Dig, för jag har inte varit på La Fayette på länge. Jag har inga pengar heller förresten, för jag har ännu inte fåttt tag i tanten i Nanterre, som Silverbom (=?) bodde hos. Hon är aldrig hemma när jag kommer dit, och det är lång väg. Först Metro till Paris utkant, sedan buss 7 km, och sedan 1 km gångväg. Men nu skrev jag ett meddelande igår, att jag kommer på fredag, och att hon skulle lämna kuvertet till en gammal tant som bor i samma hus, om hon händelsevis inte är hemma då. Jag hoppas att jag äntligen lyckas på fredag.

Britta skickar också sina pengar alldeles för glest. Hon har ju varit hemma över fem veckor nu, och jag har bara fått pengar i tre brev; 60:-. Jag skall aldrig låna ut mer! Jag har fått låna av Gun så länge, som väl är. Jag tror att jag skrev att Gun skulle flytta till Cite eller hur? Det blir istället en Helsingborgsflicka som heter Birgit, hos mig nu. Hon går på Alliance, och vi ha träffats där. Kanske jag någon gång skrev och talade om en flicka som arbetar i familjen utan lön, det var hon. Hon har slutat där nu, och hade fått tag i ett väldigt billigt rum som hon skulle bo i, men när hon kom dit och skulle flytta in var det väldigt mystiskt. Ett stort hål i dörren, så vem som helst kunde titta in. Kallt och bedrövligt var där också, w.s på gården och allt möjligt hemskt. Så hon frågade om hon inte fick flytta hit, och det gick ju bra. Hon är rätt bred förstås, så jag blir väldigt knödd på mitten. Hon skall stanna här ända till juli månad, för hon går på en målarskola här. Kl. 7:30 går hon hemifrån, och det är rätt skönt, för då har jag hela förmiddagen för mig själv.

Denna månaden har jag en annan lärarinna på skolan. Väldigt käck och mycket bra som lärare. Om Du kommer hit någon gång, så måste Du stanna en månad och gå där på skolan, för det är jättebra. Det är ju käckt också för man är mycket ledig. T.ex. nästa september kunde Du gå här. Kanske jag också är här då (hoppas jag), så kunde vi ju gå där båda två. Jag i en högre klass förstås! Varje den förste börjar kurserna. Avgiften är 1500 Frcs = 22:50 sv.kr. Hemskt billigt! Två timmar om dagen utom lördag o söndag. På en månad läser man lika mycket som under två terminer på kvällarna hemma. Det är jättebra. I min klass går det tre Turkar denna månaden, 1 neger och persikor och mycket amerikaner också här. En eller två Svenskar utom mig.

Birgit (som bor hos mig) känner en kille här, som har en pappa som har en grossistfirma med tyg. Bl.a. ha de väldigt snygga jersey-tyger till jumperblusar och sånt. Birgit har köpt ett ljusblått angora-jersey-tyg, som är jättesnyggt. Hon klippte till den igår och tråcklade ihop den, och den blev alla tiders. Jag har tänkt köpa till en jumper till mig, och om Du vill kan jag köpa för Dig samtidigt. Tyget är tunt och mycket smidigt, färgen är hemskt snygg. Man kan sy den med lång ---ärm och bara en liten kant i halsen eller medliggande krage. Om Du vill ha får Du nog skicka pengar förstås, för Din hundring är nog slut när jag köpt hatt till Dig. Men vi kan ju ordna om och med pengarna när jag kommit hem. En del saker kan vu ju sälja om inte Du gillar den o.s.v. Jag har hört att det hamstras hemma i Sverige, skor o tyger, eller det kanske bara är i Malmö o Hälsingborg, där nyheten kommer ifrån?

En kväll var Olle o jag, och en annan Svensk som går på Alliancen, på ett fik vid s:t Germain. Där var två gitarrister som sjöng o spelade hela kvällen. Det var hemskt skoj! Den ena var Dansk, och den ene Holländare, och visorna de sjöng voro från hela världen. Dansken sjöng Svenska visor, och han tyckte det var så roligt att träffa Skandinaver. Fram mot elvatiden kom det en bekant till dem, som också kunde spela o sjunga. Han var konstnär, målare från Tahiti. Så skulle han förstås sjunga en Tahitiansk sång. Det var väldigt skojigt! Tji, tji, tjong, ti, ti, tong, ma , ti gong, sa tr tr tr kr kr o.s.v. Du har väl hört i radio hur dom sjunger?

I lördags kväll voro vi, Olle o Torgny (en kamrat till Olle, som är teolog och alla tiders rar o bussig), samt en Amerikansk pojke som bor på Protestantklostret där Torgny bor, på konsert i en sal uppe i amerikanska kyrkan. Där är gratis konsert varje söndag kväll, 1 ½ timma. Efter musiken blev det choklad o kakor, och sedan prat, hur som helst i ett väldigt käckt rum, med en stor öppen spis, och en massa sköna fåtöljer o soffor. Jag träffade flera från skolan där, och där fanns även några Svenskar förutom vi. Jätteskoj! Fransmän är det minsta man lär känna här, det är mest utlänningar av alla slag.

På kyrkan träffade vi en persika som Torgny känner, och vi satt o pratade med honom. Han var väldigt rar, och han var 24 år. Han kände sig mycket smickrad när jag gissade att han var 30 år. Sedan frågade han hur gammal jag var och då fick han ju gissa. Enligt persisk bedömning skulle jag vara 19, högst 20 år! Quelle compliment pour moi! fick jag ju utbrista på min bästa Franska!

Nu får det vara slut för idag. Jag skall skriva min läxa nu, och maska på en strumpa. kl är 11 f.m. Jag åt kalops och riktig potatis i söndags. Svenskt smakar det! Det enda som saknades var mjölken. Som väl är längtar jag inte särskilt efter mjölk. Mitt hårda bröd tog slut i förrgår, men jag gillar det franska riktigt bra nu, så det gör ingenting. Jag äter Camembertost för det mesta, det är hemskt gott. Jag skall köpa hem ett par askar innan jag reser. Igår o idag har jag ätit ½ kg fikon. Det är gott, men man blir nödig, kände jag för en stund sedan.

Hej, hälsningar till Er alla hemma, från Hildur


Föregående avsnitt: 28 oktober 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 14 november 1950


© Dags-Nytt 1976-2015