Paris, 28/10 -50

Tack för brevet som kom igår e.m. (27/70). Det går visst väldigt fort med posten nu här. Jag ber Dig framföra tack till Hillevi för hennes brev, som kom dagen innan. Jag får gratulera till vinsten! Det var inte dumt. Men häcken har Du fått, så den skall Du inte betala för dom pengarna. Göm dom eller köp någonting annat i stället. Vi blev så rotmos-sugna när jag läste Ditt brev. Sådana rätter finns inte här. Men vi äter god mat rätt ofta.

Ibland går vi till Cure Resistance (?) och äter. Där får man hemskt mycket mat. Alltid riktig potatis, kokt eller helstekt. Allting ätes ur små karotter, och man får varmrätt + 3 assietter. Varmrätter är då alltid ett köttstycke och potatis, eller liknande. En skål makaroner, bönor, eller stuvade potatis o morötter. En assiett salade (sic) i olja o vinäger, samt en dessert, ibland frukt, och ibland kex eller filbunke. Så man blir övermätt när man äter där. Det är hemskt skoj där, för där finns alla typer av människor. Kommer där in några med hatt eller mössa på sig, blir det ett fasligt liv. Alla slamrar mot bord o tallrikar med sina gafflar och knivar. Man får alltså inte vara fin där. Alla snackar med varandra och där är ett stoj utan like.

Mitt brevpapper är slut nu, så jag har köpt sådant här på Prisumie (?) (Paris Epa). Papperen är jättestora, så det är inte säkert att jag alltid kan skriva dom fulla. Brevet från Stig Gröndahl kom fram ordentligt. Pengarna (20:-) låg i Ditt brev, och kom också fram ordentligt. Du kanske skulle vilja vara snäll o ringa till Britta o meddela att hennes sista brev framkommit med innehåll. Det är först numret till Nol, och där begär du 13. Då svarar dom "Alafors fabriker", och då frågar Du efter frk Knutson. Hon har varit sjuk nu, skrev hon i sitt sista brev, men troligtvis har hon börjat igen nästa vecka. I annat fall kanske Du kunde ringa hem till hennes adress i stället, tel. 18 42 16. Då kan hennes mamma meddela henne att jag fått brevet. Hon skall skicka många brev med innehåll, innan jag fått tillbaka allt hon lånat. Hon var nämligen pank när vi var i Nice, men det kanske hon talat om? Hillevi kan ringa om Du inte vågar.

Du skall inte skicka den flygande mattan än till mig. Jag hoppas jag kan stanna nästa månad också. Bara det inte blir för kallt. I flera dagar har det varit ruggigt. 25/10 började kylan. Då tog vi på oss långstrumpor, för dittills hade vi gått barbenta. Nu går jag i långbyxor varje dag för att inte frysa. Dom har börjat elda idag på hotellet där vi bor. Det är hemskt tidigt, andra börjar inte förrän i nov. En del inte förrän 15/11 el 1/12. Folk går barbenta ännu här, men pälsar har dom på sig ändå, och ungarna går också barbenta, men på huvudet har dom pälsmössa. Rena cirkusen! Skolan börjar inte förrän 1 oktober här i Paris. Men ungarna har väldigt lång skoldag. Dom slutar inte förrän kl 4.30 e.m. Då kommer mammorna och möter dom minsta. Där är alltid en massa mammor utanför skolgrindarna vid den tiden.

Idag ha vi gjort något härligt. Vi har duschat!!!! Nasser, Guns persiska, talade om att det finns kommunaldusch nära här. Vi ha känt oss rysligt skitna länge, eftersom vi bara ha kallt vatten här. Så i dag tågade vi dit med tvål, borste o handduk, och lite smutstvätt. Vi fick var sitt litet duschrum med omklädningsrum. Vi tvättade skallarna o oss själva, och sjöng och hade skoj hela tiden. Sedan tvättade vi handdukar o byxor till efterrätt. Det var skönt med varmvatten. Nu ha vi hängt streck med kläder över rummet, och en del ha vi hängt utanför fönstret. De sista nätterna har det varit hemskt kallt inne i vårt rum, och det är ändå ett av de varmaste på hotellet.

Vi ha många filtar, så i sängen är det inte kallt, men om huvudet. Därför ha vi sett väldigt festliga ut när vi gått till sängs. Gun tar en stor grå halsduk om huvudet o en brun om halsen. Jag har haft min gula jumper som hätta, så bara näsan har varit synlig. Gun tar också på sig ett par mörkbruna yllestrumpor om nätterna, på benen, samt morgonrock o bäddjacka.

Guns syster o hennes väninna reste härifrån i måndags, o voro förstås avundsjuka på oss, för att vi fick stanna kvar. Inga tog hem en handväska som jag har köpt till mig, och skickar den hem till Gbg, med adress till Hillevi, så den kanske någon vill hämta ut för mig vid tillfälle. Det kanske inte blir förrän i mitten av november. Alltså är det ingen födelseklapp utan till mig själv. Jag skall sedan köpa en väska för henne, när hon skickat pengar. Hennes pengar tog nämligen slut innan hon köpt sig några väskor. Se så går det till här. Pengarna rullar!

På onsdag är det söndag här, så då ha vi ledigt från skolan. Jag går nog nästa månad också på Alliance Francaise, men Gun skall börja på Sorbonne 2 november. Den kursen varar nämligen ända till i mars = 4 månader. Hon har fått ett rum tillsammans med en Fransyska på Cite Universitaire, så hon flyttar troligen dit den 1/11. Det var en Svensk flicka som hade lämnat återbud, så det var rena turen att få rum där. Det är annars tingat 6-8 månader i förväg. Det ligger i utkanten (söder) av Paris. Ett stort område med en massa hus, ett för varje land. Hon skall bo i ett Franskt hus där.

Nu får jag sluta för idag. Det börjar bli mörkt här inne i rummet (4.30) . Elektriciteten påsläpps inte förrän kl. 6.00, så man får vila till dess. Hej, so long och hälsa till Far, Hillevi, Ingmar, Björn, Harriet (jag skall köpa något för henne), Ulla J, Bengt Turefelt, Fru Kjellberg, m.fl. m.fl, jag minns inga bekanta hemmma nu.

Hälsningar Hildur


Föregående avsnitt: 20 oktober 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 8 november 1950


© Dags-Nytt 1976-2015