Paris, 20/10 -50

Hej Pluttan!

Tack för brevet som jag fick idag. Det var nästan på tiden att jag fick brev från Dig! Jag har undrat hur ja skulle göra med hatt till Dig, men nu köper jag antagligen en nästa gång jag kommer till La Fayette. Där fanns snygga röda, men de voro nästan vinröda, det kanske går bra? Jag kan väl köpa armband eller något annat till Harriet för resterande 3:-? Det var ju roligt att Ni gillade schaletterna, för det gjorde jag. Kvaliten var jättefin, som Ni kanske märkte. Jag har fått tag i ett rutigt klänningstyg (blå-vitt-grått) till Dig, som inte var så dumt. Annars finns det inga sommartyger alls här. Ett armband har jag köpt, och en tunn grön schalett. Jag vet inte om jag tidigare nämnde det. Nu räcker hundralappen bara till hatt också, tror jag. Ni får nog ta och växla mitt 80:- presentkort, och skicka pengarna till mig. En tia i taget, för jag behöver dem, tror jag. Britta håller också på att skicka pengar till mig i brev. Hon lånade nämligen av mig i Nice, för hon kunde inte hushålla alls med reskassan.

Det var ju roligt att korten blev bra. Jag skulle gärna vilja ha bilden. Skicka några i taget, men ej i samma brev som pengar. Säg till Mor att jag inte hade betalat GP. Hon hade fått pengar av mig för juli o aug utom för söndagarna. För hela juni har jag betalat vid dörren. Mor sade att dom alltid skickar räkning för sommarmånaderna.

Det var ju fint att häckplantorna voro fina, och jag hoppas dom tar sig bra också. Jaså, Du är ute o dansar på nätterna? Vad är det för ett sätt? Hur mår Linköpingsflygaren förresten? Har Du glömt mycket av stenografin, eller har Du hastigheten inne än?

Du får gärna ha jackan, även när det regnar; den tål nog väta. Den grönrandiga klänningen hade jag glömt av. Jag minns bara det jag har här i klädväg. I Nice köpte jag 2 bommulsjumprar, så jag klarar mig rätt bra, med tvätt lite då och då förstås. På min föedelsedag hade vi riktigt trevligt här. Olle kom hit och Guns persiska Nasser kom in och vi kokade te och åt baklänges. Jag fick blommor av Olle och glas av Gun, men det kanske jag talade om i mitt sista brev (glasen).

Jag har ätit rostade kastanjer nu, men jag gillar det inget vidare. Det luktar hemskt gott men smakar som vidbrända eller torrkokta potatis. Denna veckan är Guns syster o hennes väninna här. De bor på samma hotell som vi. Väldigt käcka. I onsdags voro vi på Casino de Paris med dem. På dagarna får de gå ut själva för då ha vi läxor o skolan, men på kvällarna går vi ut med dem om vi inte har bestämt träff med någon. I lördags kväll voro Gun, Olle o jag på Bal Negro och dansade. Det var mest färgade där och vad dom kunde dansa! Lika trevligt var det att titta på, som att dansa själv. Gun dansade en enda dans med en vit, resten av kvällen med negrer. Det är inga vildar utan vanliga civiliserade. De flesta läser på Sorbonne.

Igår e.m. efter skolan åkte jag ut till Olle. Han bor en kvarts timmas promenad från en Metro-ändstation. Vi åt nästan Svensk middag. Soppa och riktig potatis, omelett, stekta tomater, leverpastej, Camembert (ej Svenskt), m.m. och så hade vi rödvin till, i brist på Svensk mjölk. Efteråt åkte vi in till stan och gick på bio. Vi köper mjölk ibland här, men den är inte god som den är, därför låter vi den bli filbunke, för då är den hemskt god. Mycket mera gräddig än den Svenska. Vi ha en hel paket knäckebröd kvar ännu, och tycker riktigt bra om franskbrödet, så det går inte åt så mycket heller nu. På våra strövtåg efter skolan hittar vi allt möjligt gott i affärerna. Bl.a. finns det rökt makrill i olja i paket för 60 öre (40 Fr). Där är 10-12 stora fileer i en paket, så det är billigt. Kex, jättefina, köper vi på Epa (Prisumie?) för 60 öre för ½ kg. Frukt finns det ännu; äpplen o päron för 60-70 öre per kg, och tomater för 60 öre kg. Så sådant är vi aldrig utan.

På¨morgnarna kokar vi te eller choklad, för Gun har ett litet spritkök. Middag äter vi kl. 7 på kvällen, för det mesta. Vi ha hittat ett sånt bra o billigt matställe, som heter Auberge. Sist vi åt där var menyn följande: tomatsoppa med vermiceller (?) 15 öre, stor köttbulle med saltade o stekta små potatis 60 öre, glacebakelse 38 öre. Det var ju en verklig festmiddag, som Du ser, men den gick ända bara på 1:42, med dricks. Jag tycker Ni kan skriva lite oftare än Ni gör, för det är hemskt roligt att få brev. Det är så spännande när det ligger brev i facket, innan vi vet vem det är till. Du får hälsa så mycket o gott till följande personer: Mor, Far, Ingmar, fru Kjellberg, Harriet, Margareta, fru Palm, Evy, kram till kapten Hellman, Astrid W, Ulla m.fl. Går Du i gymnastiken kan Du hälsa till dom också. Hej svejs så länge!

Hälsningar Hildur


Föregående avsnitt: 8 oktober 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 28 oktober 1950


© Dags-Nytt 1976-2015