Paris den 8 oktober 1950

Kära Mor!

Hjärtligt tack för breven (2 st) av samma datum, och gratulationerna från Er alla. Tack för hjälpen med lägenheten! Jag förstår att Du har jobbat väldeliga och sprungit omkring i stan. Men det får vara med lägenheten i alla fall. Jag kan absolut inte resa hem nu, jag har betalat för kursen jag går på, och vill gärna fullfölja den, som Du kanske förstår. Har försökt komma på var Oljekvarnsgatan ligger, men kan inte minnas det. Jag har gissat på Gråberget. Det var ju hemskt dumt att jag inte blivit upplyst om att jag kanske kunde få lägenhet, men när jag för min ansökan i juni och april frågade jag varje gång om det inte fanns möjlighet att få reda på när ungefär jag kunde tänkas komma i åtanke, och båda gångerna svarade dom näbbigt; "Absolut inte tidigare än om 1 ½ år, det finns andra som är i bättre behov av lägenhet". Så Du förstår kanske att jag gett upp hoppet. Eftersom jag ej heller har några möbelpengar nu (dom är uppresta) och ej heller något arbete, kan jag inte taga någon lägenhet just nu. Men Du kan ju tacka dom (byggnadsfirman) för att dom varit så vänliga och uppskjutit tiden för skrivande av kontraktet. Det tycker jag var hemskt bussigt!

Jag har hört efter på (Hotell) Marjory, men dom påstår att det inte kommit något brev till mig. Två nätter 1 o 2 okt bodde jag där, när jag kommit från Nice, och då frågade jag ju också efter post. De fick adressen till Navarre när jag flyttade därifrån också, så i så fall skulle breven eftersänts. Jag har bott hos Gun nu i sex dagar, och vi har nu fått ett bra rum (detta var för dyrt) på ett annat ställe. Det kostar bara 90:- per månad, 45:- per man. Rent och snyggt såg det ut. Vi var där igår (lördag) och tittade på det, och skall flytta dit i morgon på min födelsedag. Alla brev som har adresserats hit blir eftersända dit. Undrar just om Ni fått alla kort o brev som jag skickat? Följande har jag sänt till Er: (Anm. uppräknat. Ja, jag har dem alla).

När vi reste hit till Paris var det en flicka i samma kupé som vi, som var från Malmö. Hon reste ensam, så jag pratade med henne under resan. Hon skulle stanna i Paris 8 månader och hade fått tjänstledigt från sitt jobb på Telegrafen Malmö. Vi bestämde inte att träffas här, men vi hoppades att göra det, så jag hade hennes adress och skrev till henne från Nice, och uppsökte henne när jag kom tillbaka hit, och därför har vi bestämt att bo tillsammans så länge jag är här. Det blir billigare för oss båda, som Du kanske förstår, och om vi bor på det hotellet så länge, så får hon det billigare så småningom. Hon är alla tiders bussig på alla sätt, så vi trivs hemskt bra tillsammans. Det är en bekant till henne, en persiska från Persien som skaffat rummet till oss.

Vi har skrivit in oss på Alliance Franscais, och går där mellan 2-4 varje dag, och så har vi rätt mycket läxor, så vi pluggar rätt bra. Gun går i andra klass, för hon kan mycket. Jag går i första klass. Det är hemskt roligt! Lärarinnan talar bara Franska, så man får ha både ögon och öron öppna på vid gavel, för att lära sig allt. Skolan är bara för utlänningar, och alla världens folkslag finns där. I min klass finns Amerikanare (mest), Engelsmän, 1 från Australien, 1 Israelit, 1 Nordafrikan, 1 Danska och 1 Svenska (jag). Lärarinnan är den enda Fransyskan. I Guns klass finns Japanskor o Kineser också, samt 4 Svenskar. Kineser o Japanskor går klädda i sina långa förkläden fram och bak och svarta sidenbyxor. Internationell skola som Du förstår! Jag trivs jättebra där!

En kväll var vi på en ateljéfest hos en svensk skulptör. Det var bara Svenskar där. 4 pojkar från Sandviken (turister), 2 kvinnliga journalister, och ett par målare, samt Gun och jag. Vi hade väldigt roligt. Skulptören, Olle heter han, var hemskt rar. Han ritar också, så jag fick ett kort ett par dagar efter festen, med en liten dikt och lite ritat. Skoj!

Jag skriver inte mera ikväll. Fortsätter lite i morgon f.m. Posten tömmer inte och bärs inte ut på söndagar i Paris. Blev väckt av Gun med choklad o baklänges på sängen, och "Ja, må hon leva". Present fick jag också, 6 st glas som jag blivit förtjust i på Loppis. 8.30 hickade jag väldigt, så jag gissade att Ni tänkte på mig just då. Kl. 12 brev kom från Dig, Hellman, Sätherström o Daga Nilsson med morgonposten. Knäckebrödet är inte slut än!

Hoppas Far kryar på sig! Kära hälsningar till Dig, Far o Hillevi från Hildur


Föregående avsnitt: 4 oktober 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 20 oktober 1950


© Dags-Nytt 1976-2015