Semlor säsongen 2009


BrödbodenAskims torg, Göteborg25 kr
Janeling konditoriStrandg, Eskilstuna19 kr
Bullen ser stor ut. Smakerna gifter sig dock perfekt när man börjar äta.
Finbageriet KamraternaHagagatan, Norrköping18 kr
Malmens bageriHaninge 20 kr
Avbildade i bakgrunden. Årets femma blir väl något svagare än förut.
Nöjds konditoriBrunnsbo, Göteborg25 kr
Jag får säga att jag är nöjd... Locket var möjligen lite hårt.


BernardsJönköping20 kr
Priset avser semlor att ta med.
Konditori Brantings torgUppsala25 kr
Detta gäller blåbärssemlan. Den vanliga får en trea.
BrogyllenKapellplatsen, Göteborgvanlig 25 kr
Ljungblads konditoriAlingsås23 kr
Tung och stabbig. Mandelspån i mandelmassan, som smakar kola.
Finntorps konditoriNacka 25 kr
Alldeles nybakad, varm bulle och färsk vispgrädde. Mycket delikat.
Nybergs konditoriUpplandsg. Stockholm 25 kr
Grädden var lite trist, annars närmast perfekt.
Paus bagarstugaVästerhaninge 22 kr
Grädden är underbar, bullen blir nog trist om den står till i kväll
Sanna konditoriGöteborg25 kr
Tammerfors Enköping18 kr


Alimenta/ ICABrandbergen, Haninge2 för 25,90 kr
BrogyllenKapellplatsen, Göteborg vanilj 25 kr
Brynolf bagareVästerås vanilj 24 kr
CallnesStuvsta24 kr
Coop ForumHaninge 2 för 29 kr
Hälls konditoriJärntorget, Örebro 19 kr
LandingsUppsala 23 kr
En variant hade grop för mandelmassan, den andra låg platt - min favorit här. Stark trea.
RigiRågsved, Stockholm20 kr
RitzVetlanda 18 kr
En innovativ bananvariant provades, liksom en vanlig.
SpaaksTumba 20 kr
SvenheimersNödinge 25 kr
Systrarnas bullbod Märsta 15 kr
Gårdagens. Den läckra mandelmassan räddar 3:an.


FiggesEdsberg, Sollentuna24 kr
Något små, och garanterat gårdagens. Borde sålts med rabatt.
Skogås konditoriHuddinge kommun25 kr
Ett exempel till på gårdagens semlor, dock med ful(l)t pris.


Diskvalificerade för ocker (pris över 27 kr). Ej betygsatta.

GunnarsonsGötgatan, Stockholm32 kr


Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner med 50-60 på en säsong. Normalt äter jag två från samma ställe för att kunna smaka ordentligt på dem.

Betyg 5 innebär att semlan är rena godiset, mer än bara en brödbit. Med mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är ganska egalt.

4 innebär över genomsnittet, mycket bra, men når inte ända fram.

3 blir en ganska ordinär semla, okej men inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea. Jag antar att det är svårt att få de bästa råvarorna för det priset som det brukar handla om.

2 är torr, hård, kanske med en alldeles för stor bulle, lite artificiell smak på grädden, snålt med mandelmassa, som möjligen ligger i en fast klimp. Här hamnar ofta de som blandar mandelmassa och grädde – en styggelse.

Betyg 1 skulle vara nästan oätlig, det var flera år sedan jag stötte på en sådan senast.

Överkryssad betyder att den är för dyr, och av den anledningen inte är bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig, därför sätter jag gränsen på 27 kr i år. De som är dyrare diskvalificeras utan pardon. Prisnivån följer ungefär inflationen, samt utvecklingen på mitt matkonto.

Lars


Semmeltest 2010 Semmeltest 2008 Semmeltest 2007

Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google:

Startsidan.

© Dags-Nytt 1976-2009