Paris, 7/12 -50 20.00 e.m.

Hej! (till systern)

Tack för brev som kom igår med inneliggande 2 st. Fick samtidigt ett brev från Mor med kort, och har jag nu fått 32 kort = 2 filmer. Tackar mjukast! Du undrade om jag hade dåligt ställt. Ja, det kan man säga. Just nu har jag money, men de kanske inte räcker till jag skall hem. Om Du skickar lite i varje brev såsom förut, är jag Dig mycket tacksam. Mor också. Det skadar ju inte heller om jag har litet när jag kommer till Sverigetullen, för det är möjligt att jag får tulla för en del saker.

Troligtvis stannar jag här över den 15-16, för då är det julbasar i Svenska kyrkan, och det skulle vara roligt att vara med där. Sedan är det söndag den 17:de, och jag reser helst inte på en söndag. Sedan är det måndag den 18:de, och jag kanske reser hem då. Skriver senare om biljetter för jag vet inte än om jag skall resa över Hälsingborg eller Malmö. Du skall i alla fall gå till Nordisk resebureau och betala in beloppet och får då en blankett, som troligtvis mitt namn skall stå på, och den blanketten skall skickas till mig. Själva sänder dom duplettblanketten till Nord. reseb. här i Paris, och jag kan gå dit och lämna min blankett, och får då en biljett. Platsbiljett skall inte betalas i Gbg, utan det får jag göra här.

Om Silverjohn sade att han skickat breven förra måndagen och tisdagen ljög han, för båda breven voro daterade den 1 december och dom kom inte hit förrän lördag med posten kl. 5.

Idag har jag varit på La Fayette och tittat o köpt. Jag köpte ett par varma strumpor till mig och en yllehalsduk som jag nu sytt ihop bak så det är som en hätta med halsduk. Dom hade fått in så mycket snygga schaletter nu, så det var rysligt att inte kunna köpa så där 10 stycken. Jag köpte en snygg gul med små hästar på, som kanske Margareta vill ha. Annars har jag en gul förut, om hon inte gillar den. Men jag tycker den är alla tiders förstås. Du kan ju få 12.50 av henne, före eller efter jag kommer hem, vilket Du vill.

Jag köpte också en hatt till Dig, men det är svårt att se om färgen är rätt - röd, men annars är den nog snygg till Din gula dräkt. Tror jag tralala! Annars säljer vi den.

Igår var jag och permanentade skallen. Det var inte alls dyrt här. Jag fick kallpermanent, som hemma kostar 50:- kronor. Det kostade 21:- här. Så nu är jag krullig igen. Det blev bra, för dom kan sådant här. Jag skulle hälsa Er alla från Ninnie Darm (?). I tisdags var jag hos henne i Bois d Arey. Tidigare har jag skrivit till henne, men då kunde hon inte träffas när jag hade tid. Men nu var hon här förra veckan en dag, och sedan åkte jag på tisdag tåget till Versailles, och Ninnie kom i bil o mötte mej där.

Sedan åkte vi till marknaden, och handlade mat för hennes familj. Hon åker 2 eller 3 ggr i veckan och handlar. Vi köpte kött, grönsaker och frukt och lite annat. Ål också förresten. Sedan åkte vi till Bois d Arey, som ligger ungefär 7 km från Versailles. Vi hälsade på kokerskan och gick sen upp till frun o ungarna. Frun var inte mycket äldre än jag, och ungarna var ju rätterara.

Tony, 2-årspojken var först hemskt blyg, och sa bara mo, no, när jag kom för nära, men efter en stund var han inte blyg mera, utan klängde och klev på mig. Sedan var där en flicka på 5 år som hette Carolyn och jag fick äran att klippa pappersdockor åt henne. Kl. 11 åkte frun o Carolyn till Paris, och sedan voro vi nästan ensamma. Ninnie städade undan lite, och vi gick husesyn. Hemskt skoj! Kl. 12.00 fick vi "dejeuner". Jag var gäst, och sedan var det Ninnie o den lille Tony, och så den äldsta flickan, 9 år. Hon hette Nina, och var också hemskt rar, men blyg.

Vi fick härlig mat, och det var roligt att få äta där. Där var blomkål, potatis och kokt ål med vitsås o persilja. Därefter kokta kastanjer, grapefruit, fromage (ost) tre sorter, banan till dessert eller päron eller mandarin. Jag glömde endivesallad. Vitt vin till maten. Det var underbart alltsammans. Efteråt var jag tvungen att vila middag en halv timma, när Ninnie badade och klädde sig. Sedan gick vi till en Norsk trädgårdsmästare, med en Dansk fru, som bodde i byn. Där fick vi te och kex och vi satt där och pratade till vår buss gick.

Ja, sedan åkte vi till Paris, och gick en stund upp på mitt hotell. Jag hade nämligen fått matsäck med mej från Bois d Aray. Ost, smör, ägg, marmelad m.m. Alla tiders! Sedan gick vi på bio, och såg "Unga kvinnor". Har den gått hemma? Vi såg den 1½ gång. Förspelet var den vanliga journalfilmen, som man alltid ser hemma. Bl.a. såg vi när dronning Ingrid o kung Fredrik åkte uppför Champs Elysees, med en massa hästar framför. Det var jag av en händelse och såg på förra veckan, men jag kunde inte på filmen upptäcka mig själv.

Jag fick brev från Evy idag, så om Du träfar henne kanske Du kan tacka så mycket. Du kanske kan ringa hem till henne förresten, tel. 25 64 50. Hälsa så gott till Sossie (?) också, om Du ringer.

Har Du köpt några julklappar i år? Från mig blir det inte så värst i år, bara någon grej till Er var. Slipsar som vanligt till Far, o en till Ingmar (säg inget!). Jag köpte en härlig grå halsduk i Italien, som jag tänkte att Mor skulle ha, men jag vet förstås inte om hon vill ha en grå. Mönstret är i vinrött o mörkgrått (säg inget!). Attention, sil vous plait! Till Dig har jag köpt, nej det har jag inte!

Ja, då var det inte mer idag. Igår köpte jag frukt för 3:- kronor, och jag fick då 1 kg äpple, ½ kg bananer, 1 kg spanska mandariner och ett paket dattes, dadlar var det visst. Idag åt vi middag i La Fayettes bar. Sillfilet, potatis o lök i olja, grönsaker o en bit kokt skinka samt bröd och en stor bit ost. Gött!! Ja, hej, så länge, häsla till Far, Mor, Ingmar och Dej. Ge farbror Yngve en kram från mig.

Hej, Hildur


Föregående avsnitt: 1 december 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 12 december 1950


© Dags-Nytt 1976-2015