Sidan består av tre delar

Egentligen är denna sida tre olika internetfönster som visas samtidigt. Anledningen till detta är den överskådlighet det ger när menyerna hela tiden finns kvar på samma plats. Därmed är risken mindre för att irra bort sig, och tappa känslan av sammanhang på sidan. Den översta delen är tänkt som ett fönster ut mot verkligheten. Detta skapar en luftig rymd och öppenhet. Många dokument visas i nederdelen, såvida inte den grafiska formgivningen kräver mer plats för att komma till sin rätt.

Hur menyerna är organiserade

På raden överst är huvudmenyerna samlade. När muspekaren förs över ordet ändrar det färg, och då är det möjligt att trycka ned vänster musknapp. Då visas en undermeny i rutan nere till vänster. Ett tryck på någon rad öppnar ett dokument, eller en lista på länkar i huvudfönstret till höger.

Färg och text

Visst är det tråkigt med alla lysande vita hemsidor, för att inte tala om bländningseffekten det ger när man har mörkt i rummet. Texten är i ganska stor stil för att förbättra läsbarheten på det håll man normalt sitter från datorn. De flesta känner nog igen gamställningen man hela tiden lockas till, för att kunna läsa allt finstilt.

Textmassorna är medvetet korta, med bara några rader i varje stycke. Textens utbredning i sidled är också jämförelsevis smal, i enlighet med erfarenhet från böcker och brev. Anledningen är att det annars blir tröttande för blicken att flacka långa sträckor från vänster till höger.

För Dig med mindre datorskärm

Önskar Du fylla upp hela skärmen med denna hemsida, tryck på tangenten F11. Tryck en gång till för att få tillbaka Explorers menyer.

Oönskade rullningslister kan eventuellt dyka upp inom de olika fälten. Denna sida är inte spärrad för storleksändring av de tre delarna i fönstret. För musen över skarven mellan respektive del, och dra sedan till önskad storlek (gäller webbläsaren Explorer). För att visa varje Dags-Nytt i större format rekommenderas att klicka på själva numret. Då öppnas tidningen så att den fyller upp hela fönstret.

Stor skärm

Här kan det räcka att klicka på datumet, så öppnas respektive exemplar i samma lilla ruta som listan över tidningar. "Målfönstret" skiljer således.

Spara länk

Detta kan bara göras när en tidning eller annat dokument öppnas i hela fönstret. I alla övriga fall leder den sparade länken endast till startsidan.

Skriva ut

Klicka vid behov i den del av skärmen som det önskade dokumentet visas. Då görs denna del "aktiv" inför utskrift. Följ eventuella instruktioner hos Din egen dator.

Upphovsrätt

Denna internetsajt tillhandahålles gratis och i befintligt skick. Utskrifter och kopior får göras för eget bruk, dock inte i kommersiella syften. Använd gärna källkoden, men innehållet får inte upprepas i egna tillämpningar.

Jag uppskattar om Du är rakryggad nog att inte stjäla foton eller text, och sedan låtsas att det är dina egna. Även fast det är smickrande när någon vill vara som jag, så finns det garanterat något som även Du själv är tillräckligt bra på, utan att behöva härmas. Skriv hellre en länk hit om det är något Du anser att andra borde se.

Namnet DAGS-NYTT™ och betraktas som varumärken.


© Dags-Nytt 1976-2012