Lights in Alingsås 2014

i Åmanska parken, utanför turistbyrån visades rörliga tecknade alster på en filmduk, inspirerade av Edward Griegs musik, som var årets tema.

Förutom huvudinstallationerna, hittar man mindre arrangemang längs vägen. Här var det skolelever som gjort en technoversion av Grieg, med dans till. Denna visades på en annan duk, medan också Bergakungen hittades på ett hörn.

Gläntan, var den andra installationen. Morgonstämning hade tolkats i ljussättning, och även här spelades musik - en nyhet för årets runda. Det var uppenbart också därför som turen mestadels hade förlagts utanför bebyggt område.

Med anledning av nämnda musikstycke, bjuds här på en version med text kallad, "Ocean of light". Den räcker säkert för de fortsatta studierna av fotona. Bilden ovan är en inlagd ruta från Youtube, och startar när muspekaren klickas på denna.

Labyrinten, Bergakungens dotters dans. Ljuset skiftade kontinuerligt, liksom besökarna.

Nolhaga slott, med fontän och diskokula. Här kändes det mer som ett party, särkilt som flera guidade grupper gjorde trängseln påtaglig. Ändå gick jag en vardagskväll.

Bergakungens sal spelades i "Klämman", vilket var mycket effektfullt, fast svårt att fästa på bild. Ständiga ljusskiftningar samspelade med de passerandes skuggor.

Installationen "Solveigs sång" i den blöta skogen, var lite svår att fotografera. Här hoppar vi till Plantaget, med Anitras dans.

Här var det slut på de stora arrangemangen, men den vanliga staden var också stämningsfull i den begynnande dimmiga oktoberkvällen.

Två gungor utanför Christinae kurka. Denna kyrka har tidigare år varit ljussatt som en del i rundan, men passerades nu bara.

Ån mellan Stora och Lilla torget såg ut så här. Barnens lights, kallades det. Här har man också varje år flera smakfulla stilleben med grönsaker, hö o.d.

En skärmutställning med ett axplock av tidigare års ljussättningar visas alltid vid Lilla torget. Sedan var det dags att gå in och värma sig med en kopp kaffe och kaka på Ljungblads konditori, innan de stängde vid 22, och pendeltåget togs åter till Göteborg.

Blir någon intresserad, så är denna ljussättning ett årligt evenemang i Alingsås kring oktober månad. En reception med gratis kartor och broschyrer finns inrymd i turistbyrån, snett mot centrum, räknat från stationshuset. Det är öppet alla dagar mellan kl. 17-22. Guidade turer kan också erhållas för 70 kr, samt dito med häst och vagn. Vissa konditorier har kvällsöppet under evenemanget, och naturligtvis finns många restauranger. Pendeltåg avgår .15 och .45 varje timma från Göteborg, och åter .09 och .39 från Alingsås.© Dags-Nytt 1976-2014