Semlor säsongen 2014

Varje tidning med självaktning provar semlor ett par dagar innan Fettisdagen. Vanligen på gångavstånd från redaktionen, så de hinner dit över lunchen. Mitt personliga test har däremot större geografisk spridning, åtminstone runt Göteborg och Stockholm. Semlor provas löpande under hela perioden, fast på olika ställen varje gång. Maxpris i år är: 32 kr. Dyrare semlor diskvalificeras. Priset på mjöl och löner är samma i hela Sverige. Tar man mer betalt i centrala Stockholm, så beror det på girighet från bageriets ägare, som vill bo fint. Varför skall jag betala det åt dig?


Brantings torg Uppsala 26 kr
Mariakonditoriet Göteborg 29 kr
Hjärtformat lock är väl det som slutligen avgör saken.
Marieborgs Alingsås 25/29 kr
Den dyrare sades innehålla mer marsipan och grädde. Båda har fullt tillräckligt.
Rammefors Byttorps torg, Borås 24 kr
Regnbågen Halmstad 28 kr
Saffranssemla. Mycket prisvärd. Både mandelmassa och vaniljkräm. Ett mästerverk!
Trandared Borås 24 kr


Dahls/ Hemköp Frölunda torg, Göteborg 2 för 30 kr
David Bagare Frölunda torg, Göteborg 28 kr
ICA Maxi Haninge 2 för 25 kr
Jerkstrands Kungälv 28 kr
Mohlins Göteborg 31 kr
Vanlig.
Ofvandals Uppsala 25 kr
Regnbågen Halmstad 26 kr
Vanlig semla.
Svarta katten Vikingatorget, Kungälv 25 kr
Grön mandelmassa är något alldeles extra.
Svanhills Frölunda torg, Göteborg 25 kr
Tre konditorier i samma köpcentrum, har nog sporrat till högre kvalité.
Wienerkonditoriet Skövde 25 kr
Åsa hembageri Åsa 16 kr
Det var extra lågt pris denna vecka. Ordinarie inte känt


Ahlströms Göteborg 32 kr
Aleks Öckerö 25 kr
Björkens Björkhagen, Stockholm 40 kr inklusive kaffe
Brödhuset Askims torg, Göteborg 32 kr
Utmärkt semla, förutom att grädden verkar transplanterad från en två dagar gammal stormarknadssemla. Dessutom svindyr. Alla i Askim är inte miljardärer.
Holgersson Skövde 25 kr
ICA Brandbergen Haninge Två för 26,90 kr
Lasse-Maja Bageri Göteborg 32 kr
På tok för dyrt för en så liten och ordinär semla. Man tar skamlöst betalt i ett bilburet överklassområde (Älvsborg). Ändå kö genom hela butiken...
Malmens Bageri Handen 30 kr
Mohlins Göteborg 31 kr
Vanilj.
Nyatorps Halmstad 20 kr
Paus Bageri Västerhaninge 26 kr
Sköndals konditori Sköndal, Stockholm 20 kr
Vallentuna konditori Vallentuna 26 kr
Rejäl 1980-talssemla, men något trist.





Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner 50-60 varje säsong. Normalt äts två på samma gång för att kunna smaka ordentligt (och bli mätt).

5. Innebär att semlan är rena godiset, mer än en brödbit. Mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske t.o.m lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är egalt.

4. Över genomsnittet, men når inte ända fram.

3. Ganska ordinär - inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea.

2. Torr, hård, för stor andel bulle, lite artificiell smak på grädden, och snålt med mandelmassa. Här hamnar ofta de med blandad mandelmassa och grädde – en styggelse.

1. Nästan oätlig. När ett konditori säljer gårdagens semlor blir betyget oftast inte högre än 1 eller 2.

Överkryssad betyder att den är för dyr, och därför inte bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig. Därför sätter jag gränsen på 32 kr i år. De som är dyrare diskvalificeras. Prisnivån följer utvecklingen av mitt matkonto.

Lars


Innan vi går vidare med tidigare års tester, så skall det sägas att ett flertal av dessa konditorier har lagts ned sedan dess. Ett antal har också bytt ägare, så resultaten stämmer kanske inte idag.

Semmeltest 2013 Semmeltest 2012 Semmeltest 2011 Semmeltest 2010 Semmeltest 2009 Semmeltest 2008 Semmeltest 2007
DAGS-NYTT hemsida.

Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google: Dags-Nytts startsida med alla menyer och övrigt innehåll visas inte. Det kan se ut som exemplet till höger. Klicka på länken nedan för att se den kompletta sidan. Detta är min fullständiga dagbok.

Här finns Startsidan.

© Dags-Nytt 1976-2014