Semlor säsongen 2013

Varje tidning med självaktning provar semlor ett par dagar innan Fettisdagen. Vanligen på gångavstånd från redaktionen, så de hinner dit över lunchen. Mitt personliga test har däremot större geografisk spridning, och omfattar dessutom hela perioden.


BivurKöping23 kr
David bagareFrölunda torg, Göteborg20 kr
Dessa betecknas som små, men är ändå relativt normalstora.
MajgårdenKungsbacka30 kr
MehransRadiotorget, Göteborg32 kr
Egentligen för dyr, men ett undantag görs, då den är STOR.


AhlströmsGöteborg31 kr
Annikas konditoriFarsta, Stockholm25 kr
Gäller wienersemlan.
BoströmLilla Edet22 kr
CentrumVårgårda23 kr
Utsökt mandelmassa och grädde. Lite tråkig bulle.
DrottEnköping25 kr
Gäller vaniljsemlan.
JohnsénsVärmlandsgatan, Göteborg25 kr
Kinna finbageriKinna20 kr
MalmensHaninge30 kr
Nya konditorietFalköping22 kr
Sanna konditoriGöteborg30 kr
Västergårds konditoriHalmstad15 kr
Östra bagerietHalmstad20 kr
Gäller vanliga semlan.


BillströmsSkärholmen, Stockholm17 kr
City GrossLänna20 kr
Dahls/ HemköpFrölunda torg, Göteborg15 kr/ 2 för 40 kr
DrottEnköping25 kr
GerdasAlingsås23 kr
ICA/ AlimentaBrandbergen, Haninge2 st för 26,90 kr
Kinna finbageriKinna21 kr
Gäller wienersemlan.
Nya promenadenLaxå22 kr
Paus bagarstugaVästerhaninge26 kr
PipersbagerietStockholm30 kr
SödergårdenTrollbäcken, Tyresö28 kr
Östra bagerietHalmstad20 kr
Gäller hallon/vaniljsemlan.


Annikas konditoriFarsta, Stockholm25 kr
SmakfylltHaga, Göteborg28 kr
Väl dyra för så små. Det finns en PYTTELITEN för 24 kr också...
Tösse konditoriNorrtälje30 kr



AhlströmsGöteborg32 kr
Gäller wienersemlan.
Sanna konditoriGöteborg35 kr
Gäller wienersemlan.


Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner 50-60 varje säsong. Normalt äts två på samma gång för att kunna smaka ordentligt (och bli mätt).

5. Innebär att semlan är rena godiset, mer än en brödbit. Mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske t.o.m lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är egalt.

4. Över genomsnittet, men når inte ända fram.

3. Ganska ordinär - inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea.

2. Torr, hård, för stor andel bulle, lite artificiell smak på grädden, och snålt med mandelmassa. Här hamnar ofta de med blandad mandelmassa och grädde – en styggelse.

1. Nästan oätlig. När ett konditori säljer gårdagens semlor blir betyget oftast inte högre än 1 eller 2.

Överkryssad betyder att den är för dyr, och därför inte bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig. Därför sätter jag gränsen på 31 kr i år. De som är dyrare diskvalificeras. Prisnivån följer utvecklingen av mitt matkonto.

Lars


Innan vi går vidare med tidigare års tester, så skall det sägas att ett flertal av dessa konditorier har lagts ned sedan dess. Ett antal har också bytt ägare, så resultaten stämmer kanske inte idag.

Semmeltest 2012 Semmeltest 2011 Semmeltest 2010 Semmeltest 2009 Semmeltest 2008 Semmeltest 2007
DAGS-NYTT hemsida.

Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google: Dags-Nytts startsida med alla menyer och övrigt innehåll visas inte. Det kan se ut som exemplet till höger. Klicka på länken nedan för att se den kompletta sidan. Detta är min fullständiga dagbok.

Här finns Startsidan.

© Dags-Nytt 1976-2013