Varje tidning med självaktning provar semlor ett par dagar innan Fettisdagen. Vanligen på gångavstånd från redaktionen, så de hinner dit över lunchen. Mitt personliga test har däremot större geografisk spridning, och omfattar dessutom hela perioden.
Bivur | Köping | 23 kr |
David bagare | Frölunda torg, Göteborg | 20 kr |
Dessa betecknas som små, men är ändå relativt normalstora. | ||
Majgården | Kungsbacka | 30 kr |
Mehrans | Radiotorget, Göteborg | 32 kr |
Egentligen för dyr, men ett undantag görs, då den är STOR. |
Ahlströms | Göteborg | 31 kr |
Annikas konditori | Farsta, Stockholm | 25 kr |
Gäller wienersemlan. | ||
Boström | Lilla Edet | 22 kr |
Centrum | Vårgårda | 23 kr |
Utsökt mandelmassa och grädde. Lite tråkig bulle. | ||
Drott | Enköping | 25 kr |
Gäller vaniljsemlan. | ||
Johnséns | Värmlandsgatan, Göteborg | 25 kr |
Kinna finbageri | Kinna | 20 kr |
Malmens | Haninge | 30 kr |
Nya konditoriet | Falköping | 22 kr |
Sanna konditori | Göteborg | 30 kr |
Västergårds konditori | Halmstad | 15 kr |
Östra bageriet | Halmstad | 20 kr |
Gäller vanliga semlan. |
Billströms | Skärholmen, Stockholm | 17 kr |
City Gross | Länna | 20 kr |
Dahls/ Hemköp | Frölunda torg, Göteborg | 15 kr/ 2 för 40 kr |
Drott | Enköping | 25 kr |
Gerdas | Alingsås | 23 kr |
ICA/ Alimenta | Brandbergen, Haninge | 2 st för 26,90 kr |
Kinna finbageri | Kinna | 21 kr |
Gäller wienersemlan. | ||
Nya promenaden | Laxå | 22 kr |
Paus bagarstuga | Västerhaninge | 26 kr |
Pipersbageriet | Stockholm | 30 kr |
Södergården | Trollbäcken, Tyresö | 28 kr |
Östra bageriet | Halmstad | 20 kr |
Gäller hallon/vaniljsemlan. |
Annikas konditori | Farsta, Stockholm | 25 kr |
Smakfyllt | Haga, Göteborg | 28 kr |
Väl dyra för så små. Det finns en PYTTELITEN för 24 kr också... | ||
Tösse konditori | Norrtälje | 30 kr |
Ahlströms | Göteborg | 32 kr |
Gäller wienersemlan. | ||
Sanna konditori | Göteborg | 35 kr |
Gäller wienersemlan. |
Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner 50-60 varje säsong. Normalt äts två på samma gång för att kunna smaka ordentligt (och bli mätt).
5. Innebär att semlan är rena godiset, mer än en brödbit. Mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske t.o.m lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är egalt.
4. Över genomsnittet, men når inte ända fram.
3. Ganska ordinär - inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea.
2. Torr, hård, för stor andel bulle, lite artificiell smak på grädden, och snålt med mandelmassa. Här hamnar ofta de med blandad mandelmassa och grädde – en styggelse.
1. Nästan oätlig. När ett konditori säljer gårdagens semlor blir betyget oftast inte högre än 1 eller 2.
Överkryssad betyder att den är för dyr, och därför inte bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig. Därför sätter jag gränsen på 31 kr i år. De som är dyrare diskvalificeras. Prisnivån följer utvecklingen av mitt matkonto.
Innan vi går vidare med tidigare års tester, så skall det sägas att ett flertal av dessa konditorier har lagts ned sedan dess. Ett antal har också bytt ägare, så resultaten stämmer kanske inte idag.
Semmeltest 2012 | Semmeltest 2011 | Semmeltest 2010 | Semmeltest 2009 | Semmeltest 2008 | Semmeltest 2007 |
Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google: Dags-Nytts startsida med alla menyer och övrigt innehåll visas inte. Det kan se ut som exemplet till höger. Klicka på länken nedan för att se den kompletta sidan. Detta är min fullständiga dagbok.
Här finns Startsidan. |