Semlor säsongen 2012

Varje tidning med självaktning provar semlor ett par dagar innan Fettisdagen. Vanligen på gångavstånd från redaktionen, så de hinner dit över lunchen. Mitt personliga test har däremot större geografisk spridning, och omfattar dessutom hela perioden.


KavringsbagerietGöteborg26 kr
NordgårdensSnipen, Göteborg20 kr (små)
Tre små kringlorHaga Nygata, Göteborg30 kr
Stabbig smakrik bulle, som hade varit gudomlig i sig.
TrianonUppsala30 kr
Detta avser Baileys-semlan. En synnerligen originell skapelse.


David BagareFrölunda torg, Göteborg28 kr/ 30 kr wiener
Gäller både vanlig och wiener. I april gick semlorna på 10 kr!
EkstedtsAlingsås25 kr
FahlmansHelsingborg26 kr
Hemköp (Dahls)Frölunda torg, Göteborg25 kr/ 2 för 40 kr
Krämig mandelmassa.
Kvarnsvedens konditoriBorlänge20 kr
LindströmsTorpaplan, Jönköping25 kr
Malmens konditoriHanden, Haninge25 kr vanlig/ wiener
Grädden smakar så äkta, dock lite för mycket grädde i wienersemlan.
Ohlssons hembageriSpånga, Stockholm28 kr
Paus bagarstugaVästerhaninge26 kr
Rogge-bagerietSträngnäs22 kr
SvanhillsFrölunda torg, Göteborg28 kr
Vardaglig med plus i kanten.
SveaKumla21 kr
Gäller vaniljsemlan, som är strået vassare. Med svensk flagga i!
SystrarnasFalköping20 kr
Något pepparkakssmak förhöjer smaken.
TrianonUppsala25 kr
Västra bagerietFalkenberg21 kr
Verkligen vacker att se på.


AlimentaICA, Brandbergen2 för 24.90 kr
Cederleüfs & SvenheimerAllum, Partille30 kr (vanilj)
City GrossLänna18 kr
Coop ForumHaninge2 för 24.90 kr
GunnarsUlricehamn23 kr
Gapande grodform på bullen.
JerkstrandsTrätorget, Göteborg26 kr
Honungslen mandelmassa, men torr trist bulle.
JähnkesUddevalla25 kr
God mandelmassa, 4:a om bullen varit bättre.
NielsénsJungfruplatsen, Mölndal27 kr
PipersbagerietKungsholmen, Stockholm28 kr
PostiljonenÖxnehaga, Jönköping22 kr
RedbergsgårdenGöteborg20 kr
SkövdebagarnSkövde22 kr
SveaKumla21 kr
Lite platt och trist.
Åby konditoriÅby, Norrköping21 el. 24 kr ?


Brödernas bageriJakobsberg20 kr
Gårdagens, men eloge för söndagsöppet.
Karlstads hembageriGruvplan, Karlstad16 kr
P.S. Brödet jag köpte samtidigt var utsökt.


ViVästerhaninge2 för 10 kr
Detta var gårdagens respektive förrgårdagens semlor.


PallasVällingby, Stockholm33 kr
LindquistsOdengatan, Stockholm35 kr


Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner 50-60 varje säsong. Normalt äts två på samma gång för att kunna smaka ordentligt (och bli mätt).

5. Innebär att semlan är rena godiset, mer än en brödbit. Mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske t.o.m lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är egalt.

4. Över genomsnittet, men når inte ända fram.

3. Ganska ordinär - inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea.

2. Torr, hård, för stor andel bulle, lite artificiell smak på grädden, och snålt med mandelmassa. Här hamnar ofta de med blandad mandelmassa och grädde – en styggelse.

1. Nästan oätlig. När ett konditori säljer gårdagens semlor blir betyget oftast inte högre än 1 eller 2.

Överkryssad betyder att den är för dyr, och därför inte bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig. Därför sätter jag gränsen på 30 kr även i år. De som är dyrare diskvalificeras utan pardon. Prisnivån följer utvecklingen av mitt matkonto.

Lars


Innan vi går vidare med tidigare års tester, så skall det sägas att ett flertal av dessa konditorier har lagts ned sedan dess. Ett antal har också bytt ägare, så resultaten stämmer kanske inte idag.

Semmeltest 2011 Semmeltest 2010 Semmeltest 2009 Semmeltest 2008 Semmeltest 2007
DAGS-NYTT hemsida.

Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google: Dags-Nytts startsida med alla menyer och övrigt innehåll visas inte. Det kan se ut som exemplet till höger. Klicka på länken nedan för att se den kompletta sidan. Detta är min fullständiga dagbok.

Här finns Startsidan.

© Dags-Nytt 1976-2012