Varje tidning med självaktning provar så här års semlor. Vanligen på gångavstånd från redaktionen, så de hinner dit över lunchen. Mitt personliga test har däremot större geografisk spridning
| David Bagare | Frölunda torg | 26 kr |
| Kavringsbageriet | Eklandagatan, Göteborg | 26 kr |
| KB konditori | Skövde | 19 kr |
| Malmens konditori | Handen | 25 kr |
| Mariakonditoriet | Göteborg | 27 kr |
| Peters konditori | Trädgårdsg., Norrköping | 20 kr |
| Mandelspån i marsipanen och en vaniljklick under! | ||
| Prins konditori | Prinsgatan, Göteborg | 25 kr |
| Steinbrenner & Nyberg | Saluhallen, Göteborg | 30 kr |
| Älvsjö konditori | Stockholm | 29 kr |
| Byttorps finbageri | Borås | 23 kr |
| Cleve konditori | Skoghall | 20 kr |
| Coop Forum | Haninge | 2 för 29.90 kr |
| Coop Forum | Haninge | Wiener 20 kr |
| ICA/ Alimenta | Brandbergen | 2 för 25 kr |
| Kalas | Gibraltarg. Göteborg | 25 kr |
| Lundgrens konditori | Myntgatan, Göteborg | 26 kr |
| Mohlins | Tolered, Göteborg | 28 kr |
| Stampens konditori | Göteborg | 2 för 40 kr |
| Svanhills | Frölunda torg | 20 kr |
| IKEA, Kungens kurva | Huddinge | 15 kr med kaffe |
| Sundbergs | Gamla stan, Stockholm | 22 kr |
Jag som testar är ganska begiven på semlor, och hinner 50-60 varje säsong. Normalt äts två på samma gång för att kunna smaka ordentligt (och bli mätt).
5. Innebär att semlan är rena godiset, mer än en brödbit. Mjuk, luftig och elastisk bulle, aptitlig grädde, och kanske t.o.m lite vanilj i mandelmassan, då kan det sluta på femma. Hur semlan ser ut, eller storleken på locket är egalt.
4. Över genomsnittet, men når inte ända fram.
3. Ganska ordinär - inget kulinariskt mästerverk. S.k. butikssemlor får oftast en trea.
2. Torr, hård, för stor andel bulle, lite artificiell smak på grädden, och snålt med mandelmassa. Här hamnar ofta de med blandad mandelmassa och grädde – en styggelse.
1. Nästan oätlig. När ett konditori säljer gårdagens semlor blir betyget oftast inte högre än 1 eller 2.
Överkryssad betyder att den är för dyr, och därför inte bedömd. Ocker FÅR INTE löna sig. Därför sätter jag gränsen på 30 kr i år. De som är dyrare diskvalificeras utan pardon. Prisnivån följer utvecklingen av mitt matkonto. Det gick förvisso ned 1,5 procent förra året, men jag låter nåd gå före rätt, och höjer ändå med en krona från förra årets pristak.
Innan vi går vidare med tidigare års tester, så skall det sägas att ett flertal av dessa konditorier har lagts ned sedan dess. Ett antal har också bytt ägare, så resultaten stämmer kanske inte idag.
| Semmeltest 2010 | Semmeltest 2009 | Semmeltest 2008 | Semmeltest 2007 |
Om Du hittat hit via en sökning på exempelvis Google:
| Här finns Startsidan. |