Nice, 16/9 -50

Hej Mollan!

Nu var det så länge sedan jag skrev brev hem, så jag får väl tala om lite igen av vad som hänt. Vi åkte från Paris tisdag kväll kl. 21.20 och var framme i Nice kl. 12.00 på onsdagen. På natten sov vi rätt bra, för det var bara en till i kupen + vi tre. På morgonen när vi vaknat åkte vi redan i södra Frankrike. Vilka färger där var! Otroligt vackert, matta gröna växter och skarpgrönt (---?), och bakom allt såg man Alperna. När vi åkt en bit till såg vi Medelhavet. Blågrönt härligt! Så småningom började det bli hett på tåget. Det var så man kunde knappt ta på sig långbralls. Man blev alldeles klibbig över hela kroppen. Så var vi också fantastiskt smutsiga av allt sot som kom från tåget.

När vi kom fram till Nice gick Lillemor och jag ut och skulle försöka få något billigt rum. Först var vi på ett ställe där det var väldigt billigt, men rummet var inget vidare, mörkt och inget vidare rent. Vi gick då till ett annat hotell, som jag blivit rekommenderad av en Svenska jag träffade i Paris. Där var jättesnygggt och vi prutade så vi fick det rätt billigt. Här är fina vita marmortrappor, vi bor i 4:e våningen, nära till stranden har vi, 10 minuters väg eller så, och ändå ligger hotellet i centrum.

Mycket snygga affärer finns det också. Mitt emot hotellet ligger en affär i stil med Tempo. Där finns allt att köpa i matväg, så där gör vi våra uppköp. 1 liter rödvin 55 fr. (85 öre), melon i storlek 11 cm diameter 35 öre, tomater några ören bara, och vindruvor 67 öre per kilo. Härliga päron o äpplen finns det också. Makaroner finns tio olika sorter, men det kan vi inte laga till förstås. Där finns också rågbröd, som vi nu har övergått till efter allt vitbrödätandet. Det är härligt! Vi äter ute en gång varje dag ordentlig mat, för Britta och Lillemor är riktiga matvrak. Igår gick vi till en Skotsk bar, och åt grönskakssoppa. Det var härligt! Annars är det mest kött vi får.

Här har varit ett fantastiskt regnväder igår med åska, så jag har sällan sett något liknande. Men det hade heller inte regnat på tre månader dessförrinnan. Det var skyfall, så gatorna var som floder, elektriska ljuset slocknade av blixtnedslag och det var ett väldigt dån av knallarna som avlöste varandra. Vi var och badade när det började vid 1-tiden på dagen. Vi såg att det blixtrade och var alldeles svart över Cannes, som ligger några mil västerut. Så småningom kom det till vår strand, men då var vi redan i säkerhet.

Idag är det härligt väder igen, men det skall bli storm i natt någonstans i Frankrike enligt Nice-tidningarna. Stormen kommer från Japan. Jag skriver inget vidare vackert, för jag har bara min handväska under papperet. Sitter på en bänk framför hotellet. Här är en liten trädgård med jättestora kaktus, 1 meter ungefär, och en hög palm, och några andra träd som ser ut som ett mellanting mellan palmer och tallar.

Det är härligt att ha sommarvärme så här sent. I Paris hade vi inget särskilt fint väder. Det var mulet alla dagar utom en, men det var inte kallt förstås. Allt i Paris var mycket dyrare än förra året, men det kanske jag talade om i mitt förra brev. Men där var lika härligt som förra året. Britta och Lillemor är hemskt avundsjuka på mig, för att jag skall dit igen. Vi vet inte än om vi kommer så långt in i Italien. Pengarna är nästan slut både för Britta och Lillemor i det närmaste. Vi får se på tisdag hur det blir. Jag skriver väl något kort därifrån i så fall. Nu skall vi gå till badet, så jag slutar väl för denna gång.

Många kära hälsningar till Dig, Far, Hillevi o Ingemar m familj, om Du träffar dem. Hej, Hildur


Föregående avsnitt: 13 september 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 18 september 1950


© Dags-Nytt 1976-2015