Paris, Hotell Majory 20 Rue Monsieur Le Prince, 7/9 -50

Hej Pluttan! (=systern)

Det kanske är på tiden att jag skriver litet igen nu, så att ni förstår att jag fortfarande lever och frodas. Jag sitter nu i sängen och skriver. Britta ligger bredvid och sover, men när hon rör sig gungar hela sängen, så man kan nästan bli sjösjuk, och det vet ju Du hur det känns.

På mitt kort skrev jag visst och talade om att vi hade ett väldigt snyggt rum (efter franska begrepp). Det är om 4 x 4 m, med en stor säng och en vanlig. Öppen spis finns det, nej, den är visst inte öppen, det är nog en kakelugn, ser jag nu. Därovanför sitter en väldigt vacker spegel (fortfarande enligt franska begrepp), men den har vi inte speglat oss i. Så finns det ett stort skåp med hyllor i. Det använder vi till skafferi. En stor spegel är utanpå dörren. Tvättvrå och garderob med dörren för finns också. W.C. en halvtrappa ner eller upp. Är det ena upptaget går man på det andra. På det ena finns en spindel, så jag går oftast på det andra. Så finns det två bord, ett mindre och ett större (ej på wc.), samt en sittsoffa, en gammal portfölj, samt två stolar, även de mycket gamla. Vi har blommor i en marmeladburk på bordet, och alltid en skål med frukt.

Du kan tro här finns härliga vindruvor, 80 fr. per liter (1.20 kr). Persikorna är dyrare så här på hösten, men härliga och stora som apelsiner. Igår åt vi också färska fikon. Det var rätt skum smak på dom, nästan som gurkor, den där ändbiten, som ofta blir litet besk. Så var dom mörkblå till färgen. Skumt!

Vi har ätit middag alla tre dagarna, kött varje dag, så jag är nästan led på det nu. Britta föreslog att vi skulle äta sniglar idag, till ombyte, men därav blev intet. Men så småningom äter vi det kanske.

Igår voro vi bl.a. på Lafayette, Paris största varuhus. Vi hann bara gå igenom första våningen, sedan var Britta alldeles slut. Men vilka grejor där finns! Vi provade hattar så det stod härliga till. Bl.a. var där en snygg velourhatt med små brätten, randig modell som vi gillade, 20 kr. Den kan jag nog inte motstå, tror jag. En liten velourkalott fanns det också, 10 kr ungefär. Kanske jag köper den istället. Vill Du ha några, så skriv och beställ. Meddela också vilka färger Du önskar. Jag köpte en väldigt snygg helsiden-schalett, ljusblå med någon liten kant runt om. Ännu vet jag inte vem som skall ha den, för det var visst ingen som beställde den färgen. Men den var snygg i alla fall! Några mer schaletter köper jag nog inte förrän efter Italien, för där finns visst snygga. På hemvägen såg jag en väldigt käck ormskinnsväska, grå, för endast 20 kronor. Som hittat! Men, jag köpte den inte! Det var välan bra gjort? Men det är ju möjligt att jag kilar dit en annan dag och låter mig förledas. Tyger har jag ännu inte sett några snygga eller billiga.

På kvällen (onsdag) gick vi på en nattklubb här i närheten och dansade. Vi träffade några finnar där, som hade varit ute på en sportresa. Ingen av dem kunde franska, så de blev så glada att kunna tala med oss. Efteråt (kl 2.00 f.m.) gick vi till hallarna och såg grönsaksavlastningen. Det var fantastiskt! Blomkålshuvud hela gatorna, så långt man kunde se. Snygga pyramider lirades upp ungefär 3x3 m. Allt i ordning. Purjolök med löken uppåt, morötter i säckar, potatis, kronärtskockor, vitlök, valnötter och en massa annat. Efteråt gick vi på ett matställe och åt fransk löksoppa. Det var gott men mättande. Vi kom inte hem förrän över fyra på morgonen, men så har vi också sett hallarna, som ju är en av Paris sevärdheter.

Idag ha vi varit med plitorna på Invalid-domen, Eiffeltornet, som var lika imponerande i år som 1949. Britta o jag har hemmakväll i kväll. Vi ha träffat skallarna och sånt där, och så har ju jag writat detta långa letter.

Hälsningar till Mor, Far och Dig från Hildur

Om Ni vill skriva kan posten sändas till detta hotell. Vi åker troligtvis härifrån på tisdag, men när jag kommer tillbaka i oktober hör jag efter post här. Hälsa farfar Yngve.


Föregående avsnitt: 5 september 1950

Lista på Mosters brev som student i Paris 1950

Nästa avsnitt: 12 september 1950


© Dags-Nytt 1976-2015