Vad i all världen är DAGS-NYTT ?

Dags-nytt är en annorlunda dagbok skriven som en dagstidning. Denna skannas sedan, och klipps ihop till JPEG-filer. Nytt material fylls vanligen på med 7-10 dagars mellanrum. Denna hemsida innehåller också artiklar som är fristående från själva tidningen, såsom ledare, berättelser och annat.

Många barn provar att göra en tidning, men tröttnar sannolikt snart - kanske innan ens det första exemplaret är färdigt. Ofta sätter man nog ribban för högt, med många sidor, komplicerat pyssel och liknande. Skriver man däremot om ett ämne som man kan väl - sig själv, så blir det genast lättare.

Det visade sig vara ett hållbart koncept. Annars är det en ganska ordinär dagbok för bearbetning och dokumentation av vardagen. Enstaka reflektioner och händelser från "stora världen" smyger sig in emellanåt, men mest är det frågan om en högst personlig form av navelskådning.

Att den nu finns på Internet ligger i tiden, med dagens till synes outtröttliga intresse för dokusåpor. För en begränsad grupp kan det säkert vara kul att följa med. övriga uppmanas att inte reta upp sig, utan leta reda på något som är roligare !

Från början är detta en en kvällstidning, som tillsammans med broderns morgontidning (1976-1989) bildade en ömsesidig utgivning. Därför finns ett prenumerationspris, som dock ingen betalat på länge. Gillar Du käre läsare DAGS-NYTT, och känner behov av att ge bidrag, föreslås istället en insättning till något ändamål som ligger varmt om hjärtat. Några exempel kan vara som följer. Organisationen Amnesty, spårvägssällskapet Ringlinien i Göteborg, eller Stockholms Stadsmission.

DEL, är egentligen ett gammalt missförstånd. TV-serier brukar numreras med del eller avsnitt, i motsats till tidningar som har nummer. Traditioner ändrar man inte gärna, och förvisso är också varje nummer en DEL i följetongen om ett liv. Överst på varje sida figurerar en liten traktor, som troligen har sitt ursprung i en tramptraktor som erhölls som julklapp 1973. Stora bokstäver är en familjetradition, som även använts av brodern och föräldrarna för minneslappar och liknande. I det här lilla formatet ser det faktiskt bättre ut, än med bara små bokstäver.

I den mån tidningen har en politisk färg, är det ultraliberal vänster. Tidningen är Stockholmsbaserad, men med ett nationellt perspektiv. En viss partiskhet och förkärlek gentemot västkusten kan skönjas, dock inte okritiskt - den man gillar tillrättavisar man när så behövs.

Dags-Nytt har tidigare funnits som "blog" på America Online, men denna möjlighet är nu avvecklad, varför en egen domän tagits i anspråk.

Några gamla tidningar
24/7 -79 0789 Ola undersökts av doktor, Mamma vid Läckö slott
10/6 -84 1118 Løkken kiosk, sandstorm, parken, Æbleskiver
8/10 -88 2088 Stockholm, åkte T-bana 8 timmar i sträck, KTG, Alby
15/9 -92 2878 Rockaways, Wards Island, Staten Island-färjan, VH1
© Dags-Nytt 1976-2009