Midsommarafton 23 juni 1948

Hildur och jag åkte från stan vid tretiden. Vi åt middag i Askim, och plockade en halv liter jordgubbar till far. Sedan åkte vi till sjukhuset. Nu ligger far på allmän sal, så mor skulle ligga hemma i stan i natt. Vi kom till sjukhuset klockan sex, och gick därifrån halvsju.

När vi cyklade upp, åkte vi Mauds väg och hämtade henne. Jag tog på mig långbyxor och min röda långärmade jumper, som jag har stickat på nio dagar, utom en tredjedel av bakstycket. Vi gick sedan till dansbanan. Vi dansade litet. Halv elva gick vi och satte oss på berget. Efter en stund kom två pojkar över berget. De gick en bit längre bort och satte sig. När vi reste oss upp och skulle gå, kom de fram och började prata.

Vi stod där länge. Till slut frågade den minste, Erling, om vi inte skulle gå med till Sisjön. Det gjorde vi. Maud skyndade sig att komma bredvid Bengt, eftersom han var lång. Vi gick till sandbotten och satte oss där, och tittade på fullmånen. Erling sade, att de hade gått utifrån Åby och hit. De hade arbetat på Åby förut, men nu var de på Götaverken.

De ville att Maud eller jag skulle sjunga, men det gjorde vi inte. Jag med min "sångröst"! När vi hade suttit där ett par timmar, gick vi hemåt. Vi ställde på bron (sic) nedanför vårt hus. Kay kom förbi med en flicka. Hartvig låg väl antagligen och sov, för han var hemskt full, när han var uppe vid dansbanan ett par gånger.

Bengt var inne i jordgubbslandet och knyckte ett par jordgubbar. Maud och Bengt började trampa varandra på fötterna (Maud hade nya vita gymnastikskor). Rätt som det var sprang Maud genom vår trädgård, och upp i skogen. Bengt efter. Erling och jag gick upp en stund efter och skulle se var de var. Vi stannade på Hildurs och Ingmars tomt.

En lång stund efteråt kom Maud och Bengt nerifrån vår trädgård. De hade sprungit lång bort till Frisksportarstugan. Erling stod med armarna omkring mig, så jag kunde inte röra mig. Bengt gjorde likadant med Maud. Erling tyckte min jumper var snygg. Vi stod där en stund, men sedan gick jag. Jag fick dra i Maud, så hon skulle komma loss. Vi visade hur de skulle gå för att komma till sjön.

När de hade gått var klockan över tre. Vi gick upp på vinden. Maud skulle ligga hos mig, ifall jag skulle varit ensam här ute. Vi hade på oss jumprarna, när vi lade oss. Maud hade koftan också. Hon låg ovanpå min säng, för hon orkade inte bädda. Jag låg i Hildurs bäddade säng.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Sisjön ligger i Askim, i södra Göteborg. Dansbanan låg vid Svartemossens nordvästra hörn. Det kan nämnas att Midsommar hade ett spikat datum i kalendern på den tiden. Åby är förstås samma plats som Åby travbana i Mölndal. Götaverken var världens största fartygsvarv ungefär vid denna tid. Hildur och Ingmar var mammas betydligt äldre syskon. Alla tre är idag döda. Hur det förhåller sig med de andra inblandade vet jag inte. Det torde dock vara ganska troligt att allihop är borta idag. Frisksportarstugan brann ned för bara några år sedan, och låg i södra änden av Svartemossen.© Dags-Nytt 1976-2014