Söndagen den 30 maj 1948

Maud och jag kom till Liseberg vid niotiden. Vi gick till Kadriljen. Där stod Sven-Ingvar, Arvid, och två andra grabbar till. Efter en stund kom de fram och hälsade på oss. Arvid bjöd upp Maud, men jag stod kvar med de andra. De sade att Arvid hade stått och tittat efter Maud hela kvällen.

En stund senare gick vi med Sven-Ingvar Berglav och Åke Martinsson. Vi gick till radiobilarna. Maud och jag åkte i samma bil. De andra tog var sin bil. Sedan åkte vi Svingoplan. Sven-Ingvar åkte med Maud och Åke med mig. Vi åkte också Berg och dalbana. Vi gick sedan till Kadriljen.

Sven-Ingvar och Maud dansade, men Åke och jag stod och pratade. Han sade att han också gick på GTI. De skulle ha avslutning på måndag. Sedan skulle de ha hippa hos en grabb som heter Stenberg.

När klockan var tolv gick vi från Liseberg. Vi gick till Kungsportsplatsen. Där åkte Åke med Puketorpsbussen. Sven-Ingvar, Maud och jag fortsatte genom Allén. Sven-Ingvar bor på Spaldingsgatan. Han sa att de skulle till Liseberg efter hippan på måndag. Kvart i ett kom vi till Järntorget. Vi gick på Näset-bussen. Sven-Ingvar skulle visst gå hem. Han bor hos sin syster.

När bussen kom till Högsbo började två stycken att slåss. Fem, sex spårvägare kom utanför och sade att de fick gå av, om de inte kunde hålla sig lugna. Det var inte långt ifrån slagsmål ett par gånger till, men den ene gick som väl var av vid Smiths fabrik. Vi kom hem vid tvåtiden.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Med tanke på att 66 år har förflutet sedan denna dag, har jag inte ändrat på några namn, för att försvåra identifikation. Det är svårt nog efter så många år. Skulle någon blivit förlägen 1948, så har nog den känslan avtagit tills nu. Känner någon mot förmodan igen sig, så berätta gärna något mer, exempelvis vad som hände sen... Morsan hette vid denna tid Hillevi Larsson, och bodde i Majorna. Hon avled 1990. Därför tar jag mig den stora friheten att publicera detta harmlösa avsnitt ur dagboken. Sven-Ingvar Berglav är sannolikt avliden, och stavade nog Berglaw, då de andra sju i Sverige gör det. Det finns dock två Åke Martinsson på 85 år, båda i Göteborg. Det var väl ungefär så gamla som dessa gossarna var då. En av dem kan mycket väl vara den som vi läser om här... Hör gärna av Dig!© Dags-Nytt 1976-2014