Torsdagen 10 januari 1946

Idag har jag börjat skolan. Vi fick en ny mattelärare. Han heter Karlin. Idag var han käck. Anita Hjort säger att han bara är tjugotre år. Han har glasögon. Han sade att han inte skriver upp om vi räknar bra eller dåligt på tavlan. Han sätter bara betyg efter provräkningarna. Han frågade om det var för mycket att få fem procenttal i hemläxa på en vecka. Då ropade de andra "Nej!"

Ikväll har jag varit hos Anita Larssson, för hon och Berit var ensamma hemma. Första gången jag var där frågade jag vad vi hade i läxa. Då var där en som hette likadant som jag, alltså Hillevi Larsson. Hon var sjuksköterska. Hon kände en annan som hette likadant. Hon skulle också bli sjuksköterska. Sedan när jag kom dit lekte vi en stund. Halv nio åt vi, Anitas mamma hade bakat en gräddtårta dagen innan. Grädden var sur, så den tog vi av. När vi hade ätit gick jag hem.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Man kan undra om Karlin ännu lever. Det finns två herrar i Sverige som är födda 1922, fast de stavar inte namnet så, och bor inte heller i Göteborg. Om det nu är så sannolikt, 69 år senare...


Tillbaka till listan över dagboksavsnitt


© Dags-Nytt 1976-2014