Mosters brev som sjöman, 1953-55

Det skall sägas att Mosters handstil INTE är lättläst, så mest namn, men också en del ord har jag inte klarat att tyda. Andra tveksamma stavningar har fått följa med, och omöjliga passager har fått bli fragmentariska.


Curacao, 14/4 -53

Hej Syrran!

Idag har jag skickat brev hem; luftpost så det har troligtvis kommit långt innan detta. Dricker nu något godis; rum och Crencola (?) på Hotel America i Curacao. Har handlat en massa nu så jag är trött i fötterna. I kväll skall vi hit på middag med kapten på ett annat fartyg. Går i natt till Hbg (Hamburg eller Helsingborg?).

HL


London, 12/5 -53

Vi kom hit söndag kväll, och båten ligger nånstans i Themsen. Igår var vi ute o cyklade på Engelska landsbygden, och idag har vi åkt taxi och buss till London. Här är trivsammare än jag trott, så jag får nog semestra här en gång. Allt väl ombord.

Hildur


Kairo, 26/6 -53

Är i KAIRO!!!! Vi (Zelos) ligger i Suez på 48 timmar och 10 st av oss har idag taxiat till Kairo. Har varit på museum och sett Tutankamons fodral, och har ridit till pyramiderna (vi åkte taxi merto råge) och sett en Sfinx. Det är fantastiskt, man tror inte att man är vaken. Måste ta av oss skriver i kyrkorna eller på oss långa laddor. (Svårt att läsa).

Hildur


M/T Zelos, Persiska viken 25/10 -53

Hej Syrran!

Nu skriver jag till Dig för att be Dig om en tjänst. När Mor fyller år, vill jag att Du skall köpa en bukett eller en kruka med vita krysantemum, mellanstora, sådana som hon gillar. Om inte det finns penningar kvar, kanske Du kan lägga ut så länge för mig, för jag har många nu, men låsta tills vidare. Jag skickar med ett kort som Du skall fästa i. Den får kosta vad som helst, bara den är snygg. 10-15 kr eller mer om det behövs.

På Fars dag kan Du väl lägga ut för mig om ni köper någonting, för jag har ingenting särskilt köpt till honom, för det finns så lite karesaker att handla. Bra fruntimmerssaker.

Som jag skrev sist har vi en liten tös ombord. Hon är väldigt snäll, och hjälper mig att tvätta ibland. Att röra i vatten är det roligaste som finns, så hon skurar golvet i tvättstugan varje gång hon kommer till mig och igår hjälpte hon mig att städa i min hytt. Hon tvättade handfatet så det skvatt omkring, men det blev riktigt rent i alla fall. Idag sjöng hon för mig om Julia, Julia, Julia, o.s.v., och sedan var jag tvungen att läsa två sagor för henne, som tack för sången. Hon ville nödvändigtvis vara här när jag skrev brev, men jag sa till henne att jag tappade inspirationen då, och sen fick jag försöka förklara vad det var jag tappade för någonting.

Hon har tre systrar, Margareta, och den äldsta som är fjorton år är så kollosalt lik dig. Jag har förut sett dem på kort hos deras farsa, och såg att ni var så lika, och nu när Margareta fick se Dig på kort sa hon: en precis likadan syster har jag, men hon heter Ann-Kristin, hon har likadant hår och likadana glasögon.

Så måste jag alltid berätta om Björn, det tycker hon är så roligt. Jag har köpt några näsdukar med bilder på till Gittan och Björn, och Margareta sorterar dom jämt när hon är hos mig; Den skall va till flickan och den skall va till pojken, den skära måste flickan ha och pojken skall ha blå o.s.v. Så har jag köpt röda cowboyhalsdukar till ungarna också, och dom måste ju Margareta prova så fort hon är här.

Har ni kikat på födelsedagspresentbilderna än? Eller är ni inte nyfikna? När jag nu är ute så länge och inte kommer hem till jul, så måste jag köpa julklappar ute också, om jag kan hitta någonting. Till Dig har jag köpt en sak, och till Mor en liten prydnadssak, men som sagt, karesaker är svårt. Jag har bara köpt hårpromaga till gubbarna hemma och någonting annat är nog svårt att hitta.

Vi kommer väl antagligen till London igen nu, så jag får väl se vad där finns. Vi kommer nog dit alldeles innan Din födelsedag, så jag kanske firar den i London, för vi stannar nog där ett par dagar, eftersom det skall vara kolvdragning igen (Maskin-hebreiska).

Denna gången har det varit lagom väder här i Röda havet, Indiska oceanen och Persiska viken. Man rinner inte bort, när man går ut ett tag. Badvattnet är ljuvligt kan Du tro, och jag tänker på Dig ibland när jag badar, och skulle vilja skicka lite härligt salt 27&#deg; vatten till Dig. Man flyter utan att röra sig, för vattnet är så salt. Det är ljuvligt. Jag badade i morse före kl 9, och man såg botten i bassängen, och varenda veck på presenningen i den. Idag har vi gått igenom Ormussundet, och Du ser på kartan den lilla tungan. Vi skall till Bahrein och bunkra, och sedan till Umm Said, inte till Mena al Ahmadi som förut sagts.

Igår såg jag en haj för första gången, och så såg vi tumlare som hoppade högt i luften. Vi kom in i ett helt stim, så man kunde se ett tjugotal på en gång när de lekte.

Nu var det slut på författarskapet för idag, och jag återkommer senare. Kanske jag ringer hem innan England. I så fall blir det den 20/11 eller däromkring, men ni behöver inte sitta hemma och vänta, för det är inte absolut säkert, det beror på om inga störningar är i etern o.s.v.

Hej, och hälsa hem så mycket, Hildur


Curacao, 11/12 -53

Hej! Kom hit i natt. Har idag handlat lite, bl.a. en liten herkopintväska (?). I kväll har jag varit och hälsat på John E. Hyde, som också är här i Curacao. Vi har fått tillbaka kapten Boberg nu, skönt nog. Har just kokat kaffe till honom och Norske prästen. Salongsuppassaren (manlig numera) är ute o super sedan kl 12 i middags. Jag är nykter, har bara druckit en Coca-Cola och ätit två ljuvliga mockaglass idag. Skall till Stilla (havet?) härifrån. Kommer ej hem före 10/1. Ringer någon gång vid nyår. Har sänt julpeng till Mor 2/12.

Hildur


Crustobal, 23/4 -55

Hej Lillan! Vi har fastnat här för några dagar. Rodret har gått sönder på hästen, så vi fick bogseras genom kanalen (Panama). Kapten håller på att underhandla med rederiet om var vi skall gå i docka, o under tiden ligger vi fint här. Skulle varit roligt att stanna här ett tag. Tjusig musik, snygga människor, mycket att handla.

Hildur


MT Pegasus, 29/6 -55

Hej Syrran!

Tack för ditt brev, som jag gick i maj någon gång. Har skrivit till Mor var gång eftersom Du ju var på bröllpsresa, eller vad Ni nu har kallat den.

Först får jag gratulera er båda och hoppas att ni inte ångrar det stora steget från friheten. Hoppas att ni också trivs på mitt loft, och att Du inte är mörkrädd och skraj för vinden.

Skickade brev hem från Port Said för 10 dagar sedan. Vi kommer fram till Mena al Ahmadi idag, eller kanske det är någon annanstans i Kuwait. Det var visst tal om idag att landningsplatsen var ändrad. Sedan är vi troligen klara här på fredag, och sen 10 dagar tillbaka till P. Said, och sedan är ju vi i England omkring 23 juli, troligen utanför Southampton.

Här är hett som i helvetet, som vanligt. I hytterna midskepps +27&#deg; när S-man står på max akter är där närmare 30&#deg;. I maskin är där +43&#deg;, och i vattnet +32&#deg;. Rena varmbadet, inte precis svalkande. I röda havet var där också hett som första gången jag var här, men jag hade inte så ont av det eftersom jag inte har tvätten nu.

I Post Said kom Moses och hans barn o barnbarn ombord och sålde "fina grejer bara skit", och jag köpte några golvkuddar, men där blev nog ingen till Dig denna gången, för om jag mönstrar av utomlands kan jag inte ta med så många hem. Jag köpte till dem som beställde tidigare, men jag går väl ut igen i så fall, så var gång och får köpa mera "fina grejer".

Idos (?) är i GBG nu, skulle på varv 15 juni. Kanske den redan är ute igen. Den var i Rotterdam när vi var där.

Du har väl läst i tidningen om tankbåten som körde ihop med en annan utanför Rotterdam? Alldeles innan vi skulle gå från Rotterdam kom den in på varvet. Hela fören var sned och bucklig. Ruskigt!

Har just nu varit till lunch och ätit lever och potatismos, gott. Mycket lugnare i köket också, om inga mordhotelser och sådant. Ja, han var inte direkt elak mot mig, jag fick en grammofonskiva av honom när kan reste. Nu har jag sju skivor med Sydamerikanskt. Du skulle ju ha en, Barbro en, och Lisa en, och jag själv resten. Har hört skivorna några gånger på kaptens radiogrammofon. Han har spelat in dem på band.

Margareta hälsar till Dig. Hon undrar över hur Du ser ut och allt möjligt. Det är spännande med en syster tycker hon, för hon har bara en bror, och han är så stygg så. Jag tycker hon är väldigt väluppfostrad, men Margareta är väldigt besvärad av honom. Jämt skall han retas säger hon, och så kastar han vatten på henne i bassängen, och det är ju ruskigt. Ja, nu får jag sluta, för papperet är slut. Hälsa familjen Larsson senior och junior, familjen Ernst (?), och familjen Ekblad senior o junior.

Hej, Hildur.


Medelhavet 2/8 -55

Hej Syrran! Tack för Ditt brev som kom i Le Havre. Ingemar har kanske sagt att jag skrev kort till honom därifrån. Jag hann inte resa till Paris, för vi låg bara från fredag natt till söndag middag där. Var bara ledig några timmar på lördag middag, så att jag hann handla godis, kex, en flaska eu de cologne, och några tvålar. Le Havre var en riktig håla, trasigt och tråkigt såg det ut, men hamnen var vacker, det såg jag när vi gick därifrån.

Passagerarna från Port Said reste till Norge, och fru Johnson och båda ungarna flög från Paris. Jag fick 20 dollars av fru Johnson i dricks, bussigt. Av passagererna fick jag nothing, de lade inte ens tillräckligt med pengar till resan till Norge, utan fick låna av kapten. Hade bara med till tredje klass tåg, och till sådant fanns det ju inga biljetter i sådan semestertid. De var tvungna att ta flyg. Men en lots i Suezkanalen har ju inte så vidare bra lön, "endast" 1000 Svenska kronor per månad. Så är det med de snåla!

I Frankrike var allt väldigt dyrt nu. Persikor kostade 4 pr kilo och apelsiner lika mycket. Så det blev inte så mycket ätit, som jag hade tänkt mig. På kvällen var vi ute några stycken och åt middag. Kocken och Lars fru (som kom resande från Holland), en kille till och jag. Kocken är från Roma kloster, var det inte där Sune bodde? Vad hette han till efternamn?

Det låter så spännade när Du skriver om realisationshandel. Svart och vitrandig utanpåskjorta låter bäst. Synd att Du inte köpte en till mig också. Just nu är det väl skorealisation, men skor har jag nog tillräckligt än. Mina svarta gamla har jag langat, och Dina blå är alldeles trasiga, så tårna kryper ut i båda skorna. Skall plocka av klackarna och langa dem nu. Mina beige håller jag på att slita på nu, till omväxling med trätofflor och parragottas.

Förstod Stig vad jag hade köpt för honom, som jag beskrev en gång i brev till Modern?

Såg i Hemmets veckotidning för juli att de hade en pristävling med priser från hela världen. Bl.a. var där siamesiska adersmycken (?), just sådant som jag köpte i Panama. Precis en sådan brosch som jag har, fanns avbildad i tidningen. Svart bränt silver (niello) med danserskor på.

Hur mår tvillingarna? Ingmar lovade meddela när dom kom. Hitta på bra namn bara till dom (anm. Svante och Germund). Så skall man bli faster igen. När blir man moster tro (anm. 9 år senare).

Om jag får tillfälle skall jag köpa golvkuddar i Port Said, och i så fall blir det nog en för Dig också. Det är möjligt att vi går till Sverige efter Persiska viken och England, men inte alldeles säkert. I så fall får jag ju allt bagaget med hem. Vi är nog i England omkring den 5 september, i Fawley nära Southampton om det ingen ändring blir innan vi kommer dit.

Nu får jag sluta, med hälsningar till hela släkten. Tusen tack till alla för telegrammet på midsommar.

Glömde tacka i förra brevet. Hej Hildur.


På väg till Ras tamura 12/8 -55

Hej broder med familj! Hjärtligt tack för brevet! Mor hade inte sladdrat den stora nyheten för mig, så det var en överraskning. Har dom kommit än? Hoppas dom fick bra namn. Skoj att ni trivs på Högsbo, men det kanske inte är så svårt. Det hade nog inte varit så trevligt i Järnbrott, för långt från de vanliga hemtrevliga trakterna (anm. Majorna).

Denna resa har vi haft rätt svalt. Röda havet var någorlunda, Indiska ocenanen sval, så man kunde faktiskt sitta ute i skuggan. Idag började värmen förstås riktigt. Pojkarna i köket hade +45&#deg;, när inte spisplattorna var varma. När maten kokades var det säkert mycket över +50&#deg;. Vi kommer till Ras Tamura i natt, skall bunkra där och sedan gå till Um Said och lasta för England, enligt de order vi tidigare fått. Sedan vet ingen var det bär hän. Trodde att vi skulle till Sverige snart, eftersom halvårsgarantin går ut 17 september, men det är inte säkert att de bryr sig om det, eftersom vi redan varit på resa 2 gånger.

Jag har precis tappat skrivstilen igen. Tyvärr är det också svårt att skriva på detta bordet, för där är en kant under, som man har armbågen på. Hoppas att det ändå är läsligt.

Fick brev från Björn i Port Said, så jag har skrivit till honom också nu. Skriver inte hem denna gången, utan Du får lova godheten hälsa till samtliga. Gratulerar Kristina och Hillevi för namnsdagarna, i efterskott också, är Du bussig, för det har jag glömt. Sa jag grattis till Dig på Din fölseda? Det menade jag i alla fall.

Hälsningar till er alla från Hildur.


Röda Havet 24/8 -55, M/T Pegasus, Transoil-rederiet

(Brev från min moster Hildur till hennes lillasyster)

Hej Pluttan!

Tack för brevet som kom i Port Said den 3/8. Det blir aldrig jag som får lösa ut, när breven inte är rätt frankerade, för de går ej från rederiet sådana. De stämplar på extra avgifter och i detta fallet blev det 10 öre.

Imorgon f.m. är vi i Suez och får troligen post där. Går sedan kanalen till Port Said till fredag morgon och sedan hoppas jag vi får reda på om vi skall längre. Landsend för order är allt vi vet. Det kan bli England, Hamburg, eller Rotterdam eller eventuellt annan plats med raffinaderi eftersom det är råolja vi har.

Jag får gratulera Dej till tandläkarbesöket! Det var verkligen på tiden, men det var ju väl att Du inte hade fler hål. Gå nu ordentligt varje år, det säger jag Dej! Är Du kvar på samma jobb, ännu eller har Du nytt?

Än har Ni värme i GBG, ser jag i vår tidning, så Ni har väl inte flyttat från Askim än kan jag tro.

Vi har två svarta negrer, tre bruna negrer, och en vit neger ombord nu. Den vite är Tunisier men ovanligt blek i hyn, så han är nog uppblandad med fransmän. De jobbar duktigt allihop, men det besvärliga är att de inte får äta fläsk, för de är mohammedaner. Men bara ingen ser det så tar de gärna en fläskbit och stoppar in kvickt. Maten börjar ta slut för oss nu. Sylt, skorpor, blodkorv, lingon är alldeles slut. Ett par djur finns bara kvar i köttboxen, och fisk finns inte heller. Men brännvin finns det, och det är huvudsaken enligt Stuart.

Jag har väl förut berättat att Anert inte gör annat är sover och dricker. Det är likadant än. Det värsta är att Lars går i i hytten och stälv dricker. Förut hade jag kaptens middagsbrännvin i kylskåpet i penteriet. Men tyvärr försvann det en snaps på kvällen vid middagstid var dag. Jag gjorde märken på flaskan för kontroll. När jag talade om det för Arvidsson, sa han till Stuart, och Stuart bad mig då skruva i korken ordentligt, eftersom flaskan läckte? Flaskan har jag sedan dess i chiefens kyl, och det vet inte Stuart om.

Ibland när det har varit lite dricka kvar i flaskan, har jag ändå lagt den i penteriet, men han kan inte låta den vara, fast han nu vet att alla vet att han norpar. Jag lurade honom i förra veckan, och la in en flaska med lite ättika i, och Lars hade druckit, och sen spottat eller fräst ut ättika i diskbaljan, så det luktade lång väg, när jag kom till penteriet. Men Lars låtsar som ingenting, och jag låtsas som ingenting. Jag visste inte att jag kunde skaffa mig ett sådant pokerface.

Ja, slut för idag. Hälsa samtliga från Hildur.


M/T Pegasus, Medelhavet 30/8 -55

Hej Morsan!

Det var visst ett tag sedan jag skrev till Dej, eller rättare adresserade brev till Dig, för breven är i ganska allmänna egentligen. Du har bara skrivit lite här och där i Hilles brev.

I Suez fick jag brev från både Hillevi och Ingmar, och från Birgitta i Cannes, och Barbro Linders, och Ulla på bostadsförmedlingen. Fem brev allt som allt. Idag har jag skrivit till Birgitta och Barbro så bläcket tog slut nu. Men det är faktiskt lättare att skriva med blyerts på sånt här skithuspapper.

Ingmar skriver att jag hade blivit dubbelfaster. Både Hillevi och Ingmar skrev när ungarna var döpta, men ingen berättade när de hade födelsedag och inte hur många tusen kilo de vägde.

Enligt vår dagliga båttidning ser jag att Ni fortfarnade har högsommar. Det är fantastiskt att värmen håller i så. Ni bor väl kvar i Askim? Vill Du be Hillevi köpa tyg till mig? Hon skrev att hon sytt en svartrandig kjol, lika som min utanpåskjorta. Nej, det står inte svartrandigt, det var gissning. Men om det är det, så skulle jag vilja ha 3 ½ meter till en kjol och ärmlöst liv. Hon får gärna låna min utanpåblus till sin kjol. Fortfarande om det är den svartrandiga. Jag minns inte att jag har någon annan nämligen.

Nu börjar maten ta slut ombord, och kockarna påstår att vi måste leva på hullet sista dagarna innan England. Men det finns brännvin, som väl är. I Port Said köpte han (stuart) en låda ruttna tomater och en halv gammal ko. Igår hade vi sjömansbiff, och eftersom vi ha ont om kött fick de ta en sjöman.

Frukt kan jag äta hur mycket jag vill, när det finns. Så jag mår ju fint. Grapefruit, minst en var dag, och det är det bästa när det är varmt. Nu ha vi haft mycket vattenmiljon (sic!) denna resan och det är inte dumt.

Det ser inte ut som vi kommer hem nu i september. Det är visst ont om folk, så de kan väl inte klara av ny besättning, och därför får vi gå ute. Kanske det blir Persiska viken igen. Det är ju inget vidare, för det blir ingen landgång, men nu är där inte så varmt i alla fall. Man sparar ju pengar på "blå boka". Det är ju för ett par månader hemma.

I England blir det handlat en del, om jag får ledigt så jag kan resa till Southampton. Vi kommer fram söndag kväll 4/9. Kanske vi ligger där ett par dagar, de skall visst greja något i maskin. Ja, så var det inget mer. Du får hälsa till samtliga i familjen och krama om tvillingarna från mig.

Vi ha haft trevligt också denna resan. Just nu är vi söder om Sardinien och vattnet är så där "mjukt" utan en brusning.

31/8 enligt telegram från rederiet igår kväll fick vi order om Venezuela efter England och sedan hemgång. Blir i början av oktober vi kommer.

Kära hälsningar Hildur.


Fawley 5/9 -55

Hej broder med stor familj!

Hjärtligt tack för tre brev! Det var fantastiskt vilken stor brevskrivare Du är, jag förvånas storligen! Det skall bli skoj att se ungarna och de kan ju växt till sig lite till mitten av oktober, när jag troligen kommer på visit till Edert torp.

Har skrivit till Mor att hon skulle hälsa till Er, för jag hade nämligen inte tänkt skriva till Dej från denna hamn, men eftersom vi inte skall gå förrän onsdag, och jag fick hela två brev igår från Dej, måste jag o.s.v. Du kan ju hälsa henne tillbaka om Du träffar hon.

Imorgon tar jag hel fridag, så jag skall till Southampton och handla. Jag har just nu fått 20 pundar och ett identitetskort och själv ritat en turlista på båtarna, som går mellan F. o. S. Så har jag en lång köplista till mina __?. Båten är gratis som väl är, annars kanske det var risk att man inte hade något över till tillbakaresan.

Jag fick sex (6) brev igår, två från Dej, ett från Din yngsta syster och tre från andra av mig kända personer. Skoj med brev, men man sover alltid oroligt på natten erfter det man läst dem. Det snurrar runt i huvudet av ungar och väder och kläder och resor och annat, så det blir ingen nattro. Det är nämligen så lugnt och ? under resorna, så allt är likt från dag till dag. Så händer det plötsligt en massa när man kommer i hamn som stör lugnet. Mycket angenäma störningar för all del. Det är festligt när man får brev.

Vi skall alltså till Karipeito (?) nu. Det ligger i Venezuela om Du kanske inte vet det förut. Man får gå in i urskogen 60 mil (sjö) på en flod. Lianer hänger ner över båten (säger dom) och så får man ränder innan den lastar. Rena djungeln är det. Staden ligger en bra bit från oljeplatsen, som det brukar vara. Sedan är det meningen att vi skall till Sverige, och det är möjligt att det blir lossning någonstans på ostkusten och sedan varv några dar i Gbg. Då hoppar jag alltså av Pegasus! Någon gång i oktober är vi hemma, men datum kan Du se i tidningen senare, det är svårt att säga ännu riktigt hur lång tid det tar. Så får Du byta wellpapp på ungarna så de är rena i ändan när jag kommer, och visar sitt allra finaste leende o.s.v.

Jag tackar för hälsningen från Gittan, och Du får ge henne en kram från mig.

Vi fryser här i England, så vi har tagit långbralla på oss allihop. Pojkarna har skjortor också på sej, men det jag haft hela tiden förut också, när jag inte haft klänning. Jag får verkligen inte, liksom de, gå med bar överkropp, för de, pojkarna skulle i så fall kunna bliva chockskadade.

Så var det inget mer att säga, mer än många hälsningar till Er alla sex. Jag måste nämligen gå till köket och hämta sockerkaka till capitano, för han skall ha kaffe klockan tre noll noll pip.

Kära hälsningar från Hildur


© Dags-Nytt 1976-2015