Höstfest 17 augusti 1946

Ikväll har det varit höstfest här. Den började klockan sju, med ringlekar. Sedan var det vanlig dans. Halv nio skulle Maud och jag vara med i tombolan. Hildur och Evy kom upp med det som vi skulle lotta ut. Maud och jag fick gå och hämta lådor, som vi skulle ha pengarna i. När vi hade gjort det började vi sälja. Vi höll på till klokan halv tio.

Sedan gick Maud och jag och tittade på när de dansade efter kortlek. Dansbanan var då delad i fyra delar. I varje del stod det en som höll ett kort i handen. På ett var det målat ett klöver, och på de andra var det målat hjärter, spader och ruter. När musiken tystnade, drog Gösta Hofling ett kort ur en kortlek. Om det då t.ex. blev ruter fick alla som var i ruter gå ner.

När kortspelsdansen var färdig var det några som sjöng och spelade. Sedan fortsatte dansen till klockan tolv. Då gick vi till Sisjön. Där var det lägerbål och allsång. Klockan halv två var det slut. När vi gick hem mötte vi Ingmar och Majken. Jag lade mig klockan halv tre.

18 augusti

Maud kom hit i dag klockan ett. Vi satt på vinden och pratade, och spelade några spel. Klockan fyra gick vi till mossen, och tittade på skämttävlingarna. De var slut klockan sex. Sedan gick vi hem och åt middag.

Klockan sju kom Maud och hämtade mig. Vi gick och köpte gott innan vi gick till dansbanan. Det var prisutdelning när vi kom dit. Sedan var vi med och dansade ringlekar. Dansen började kvart över åtta. Klockan nio var det kortspelsdans. Sedan fortsatte dansen till klockan tio. Då var det ett stort fint fyrverkeri. Efter fyrverkeriet gick Hildur hem. Vi lånade hennes regnkappa, för det regnade. Dansen slutade klockan elva. Då gick vi hem.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Sisjön ligger i Askim, i södra Göteborg. Dansbanan låg vid Svartemossens nordvästra hörn. Numera finns det ju storbilds-TV, så man sliper umgås med sina grannar. Vid denna tid var inte heller den delen av Askim något överklassreservat som idag, utan ett stugområde för arbetarklassen.© Dags-Nytt 1976-2014