Lördagen den 4 december 1948

Jag träffade Ulla vid Västgöta halv sju. Vi hade köpt biljetter till Cosmorama. Vi åkte till stan, och såg "Det hände i Havanna". Efter bion gick vi till Götaplatsen och tittade på Lottornas julmarknad. När vi sedan gick i Allén stannade tre grabbar framför oss. Vi började prata. Den ene har åkt med samma vagn som vi ett par lördagskvällar. Han går av vagnen en hållplats innan jag.

Efter en stund gick Ulla och jag. Vi gick över till andra sidan, till Gumperts och stannade där. Två grabbar kom fram till oss. Den ene satt på Cosmorama och rev sönder papper förra lördagen. Han frågade om det inte var vi som hade suttit på Cosmorama på samma gång. Ja, det var det, sa vi. De pratade inte Svenska riktigt. Ulla frågade om de var Danskar. Den ene var Dansk. Han var mörk och något mindre än jag, tror jag. Han var från Frederikshavn. Han som var på Cosmorama kom från Holland, några mil utanför Amsterdam.

De hade bägge två varit i Sverige två år. När vi hade stått där en lång stund, gick vi till Kungsportsplatsen, och tillbaka igen. Efter en stund kom en ny blå vagn. Ulla och jag sade hej till dem, och gick på vagnen. När vi vände oss om, hade de också kommit på. När jag skulle gå av vagnen hemma, sade jag hej till dem, och gick av.

Holländaren hoppade av, innan vagnen satte igång. Som tur var var han något längre än Dansken. Vi stannade utanför porten. Han frågade vilken skola jag gick i. Jag Jag talade om det. Jag frågade honom var han jobbade. Han sade att han var på Original-Odhner, men det var inget vidare trevligt. Han skall åka till Stockholm om ett par veckor, och börja med möbelsnickeri.

Han frågade om jag ville veta vad han hette. "Ja, vad då", sade jag. Hans Dredknors (eller Djockner), tror jag det var. Egentligen heter han Johannes men kallas för Hans. Han bor någonstans vid Redbergsplatsen. Hans frågade om jag skulle gå med ut någon gång. Jag sade att vi brukade ju vara på Östra Hamngatan på lördagarna. Han sade att han skulle vara vid Cosmorama vid nio-tiden pä lördag. Sedan sade vi hej, och jag gick in. Mor, Hildur och Leif satt i hallen. Vi satt där till klockan halv ett. Sedan gick jag och lade mig.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Gumperts hörne, var länge ett begrepp bland Göteborgare, då man ofta möttes där. Redan i början av 70-talet flyttade denna bokhandel till Norra Hamngatan, och ingår numera i kedjan Akademibokhandeln. Inte heller jag kan tyda vad Holländarens namn är, då moderns handstil är svårläst för senare generationer. Båda alternativen kan således vara fel.© Dags-Nytt 1976-2014