Lördagen 31 oktober 1948

Ännu har jag inte hört av Henry. I söndags gick jag ut kl halv åtta, men han var inte där. Jag gick också upp till Västgöta, men han var inte där heller. Jag gick då hem. I måndags sade Ulla, att Elof skulle ha ringt till henne på söndagen, men det hade han inte gjort.

När jag kom hem från skolan i dag hade Maud ringt. En stund senare ringde hon igen. Vi bestämde att vi skulle gå och se på "Dit vindarna bär" på Fyren. Precis när Maud hade kommit ringde Ulla. Hon vill också gå på bio. Förut idag sa hon att hon inte ville det, vara för att hon har en böld i nacken, och ett stort bandage om halsen och huvudet.

I tisdags fick jag åka med henne till Barnsjukhuset. Hon sövdes, och så skar doktorn i finnen i nacken. Maud och jag åkte till Fyren. Filmen var bra, tyckte både Maud och jag. Vi gick till Ströget sedan. När vi hade gått fram och tillbaka några gånger stannade vi vid Cosmorama. Bert kom dit tillsammans med Stig Ekblad tror jag, och en annan grabb, som Maud och jag såg vid Sisjön en gång i vintras.

Bert låtsade att han inte såg mig. Efter en stund gick vi litet längre bort. Två militärer från I17 började prata med oss. Ett par poliser kom och körde bort oss. De sade att vi inte fick stå och hindra trafiken. Vi gick bortåt Avenyn. Maud och jag gick till Spegeln, och tittade på bilder. Militärerna fortsatte. En stund senare mötte vi dem igen. Vi stannade och pratade en lång stund. Klockan var över elva när Maud och jag gick till Valand, och tog vagnen hem.

Detta var ett utdrag från Morsans dagbok 1946-49. Fyren, Cosmorama och Spegeln är namn på några av alla biografer som en gång i tiden fanns i Göteborg.© Dags-Nytt 1976-2014