Tull eller moms?

De flesta har nog en romantiserad uppfattning om att tullen är helt nödvändig för vår nations trygghet. Att det bara är onda alkoholister, knarkare och diverse smugglare som undersöks. Att ingen oskyldig drabbas.

Då kan jag upplysa om att så inte är fallet. Jag är själv en av de personer som nästan alltid drar till mig tullens uppmärksamhet. Jag aktar mig därför från att åka utomlands, inklusive Norge och Danmark (i Norge betraktas svenskar som "farliga" vid inresan). Finland anses däremot inte vara så värst hotfullt, och det tycker inte de om oss heller. Dit kan man åka. Sten, sax, påse om man så vill.

Varför är jag då misstänkt. Tja, jag har långt hår. Kan det vara därför? Vid ett tillfälle ställde jag just frågan om varför. Efter många om och men klämde tullaren (Mats Bruhn på Arlanda), ur sig att jag såg ut som en påtänd missbrukare. Man kan inom parantes undra hur mycket erfarenhet personalen på en flygplats har om den saken. Själv är jag spärrvakt i Stockholm.

Att jag frågar om anledningen beror förstås på de ändrade reglerna. Formellt får tullen nu bara undersöka någon grundat på tips eller direkt misstanke. Förr när slumpen fick avgöra (alla med gröna skor, var femte person o.d.) räknade man med att stoppa 5% av drogerna på väg in i landet. Nu är siffran 4%, så tullens omdöme kanske inte är bättre än vad Mats visade exempel på.

Drogindustrin drabbas alltså av ett ekonomiskt avbräck på 4%, för det som beslagtas. Skulle knarket säljas på ICA, hade momssatsen blivit 25%. Jag säger inte att droger bör legaliseras, det är bara en intressant jämförelse...

Vi kan gå hårdare fram. ALLA kan kontrolleras vid inresa. Tullen kan kolla i röven på småbarn. Gräva i musen på kvinnor som varit på solsemester. Rota igenom Bruce Springsteens många och stora högtalare, när han kommer på turné. -Kan någon gissa hur många dagar, eller snarare timmar det skulle dröja innan protesterna skulle engagera hela mediacirkusen. Tänkt om SVENSSON skulle behandlas så här. Tullens verksamhet skulle snart ifrågasättas, och kanske t.o.m. läggas ned.

Okej. Vi provar ett scenario där folk faktiskt skulle acceptera dessa olägenheter. Vi tänker oss att det inte längre skulle vara möjligt att föra in något olagligt i landet. Då tror åtminstone jag att vi snart får se gamla tomma industrilokaler, växthus, källare och varje ledigt utrymme fyllas med odlingar av diverse narkotikaklassade växter. Knark skulle också framställas på kemisk väg. Då slipper man tullen.


FOTNOT. Jag har ingen lösning på hur vi blir kvitt droger. Man löser däremot ingenting genom att trakassera personer med långt hår.


© Dags-Nytt 1976-2012