Finns det toalett här?

Den frågan är den tionde vanligaste på stationen där jag jobbar. Inget konstigt med det. Jag svarar Ja, och beskriver vägen till den nedre hallen under spåren, första dörren till vänster efter trappan. Det är nu det konstiga börjar. Det händer dagligen.

Jamen, jag stoppade i 5 kronor i låset där.

Hörde Ni? Personen vet alltså att det finns en toalett, men frågar om det finns en toalett, istället för att berätta att man lagt pengar i låset, men inte kommer in. Först kan man ju även för säkerhets skull fråga ifall jag har hand om saken, och kan hjälpa till. Det gör kanske en på hundra. Nå, tillbaka igen. Som standard har jag en motfråga: -lyste det rött på toaletten?

Ja.

Ridå. Herre min skapare, tänker jag (inte längre, efter 18 tjänsteår). Istället säger jag: -När det lyser rött på toaletten, innebär det att den är upptagen. Dörren är låst inifrån, och då hjälper det inte att lägga mynt i låset. Dörren öppnas ändå inte. Man kunde naturligtvis önska att låset inte tog emot pengar då, men så avancerad är inte konstruktionen. Man kunde också önska att en röst med jämna mellanrum sade: "toan är upptagen. Lägg inte på pengar. Vänta till föregående gäst har blivit klar". Nutidsmännsikan behöver klara besked.

SL vill gärna avbemanna stationerna. Själv vet jag ju att det finns ett enormat behov av att ställa dessa "dumma" frågor. Styrande politiker fattar helt enkelt inte att många behöver lite extra stöd, information, eller bara få prata av sig sin ängslighet över tillvarons komplexitet. En del tror förstås att de äntligen har kommit rätt. Kommit till den allsmäktige som bestämmer över allt, och har alla svar. Så är det dock inte.

Ja, det finns flera spår. Det finns en skylt vid varje spår som talar om vilket det är - numret kan man inte bestämma själv. Nej, tågen går inte från bussterminalen - det måste finnas spår att köra på. Finns det inget annat sätt att komma dit? Nej, man måste antingen gå under eller över spåren. Nej, det är inte jag som ansvarar för signalen vid övergångsstället i Ribby. Nej, jag tar inga beslut om bussarnas körvägar, tidtabeller eller biljettpriser. Nej, jag sitter inte med i styrelsen. Känner ingen där heller. Nej, står det "Västerhaninge" så går tåget bara till Västerhaninge. Det går inte till Nynäshamn, fast det ligger åt samma håll. Nej, bussen till Tungelsta går bara till Tungelsta - den går inte till Nynäshamn, fast det ligger åt samma håll. Det är tre mil kvar. -Jag tänkte att Du hade något särskilt nummer till polisen. Nej, det är bara läderlappen (Batman) som har en röd direkttelefon. -Du kan väl "säga till dom"? Nej, så länge jag inte är förman eller chef över någon, så kan jag inte "säga till dom".© Dags-Nytt 1976-2013