Går tiden snabbare när man reser?

Åtminstone sa ju Einstein det. Fast det är i förhållande till något annat som står still. I det här fallet var det två damer - oftast är det bara en - men nu var det två som hade missförstått fysiken.

Vi befinner oss i Västerhaninge, en dryg halvtimmas tågresa från Stockholm: -Var är Nynäshamnståget, var frågan. Det stod att det var 53 minuter kvar på Stockholm C, så då borde det väl komma snart? Alldeles riktigt, sa jag: det går snart från Stockholm. Dock! - Precis som det för Er tog en halvtimma att åka hit, så gör det också det för Nynäshamnståget att hinna hit (...). Den totala Väntetiden blir alltså densamma, vare sig man stannar på ett ställe och väntar, eller på någon annan plats längs samma linje.

Någon mer som inte förstår det? Du kanske till och med är FÖR klipsk för att inse att inte alla människor begriper det här. En del tror att de är smarta, och kan spara in väntetiden genom att åka en bit på vägen till sitt mål med ett annat tåg. På så vis slår man ju ihjäl lite tid. Jag får höra det här resonemanget lite då och då. Alltid lika underhållande, men anmärkningsvärt svårt att förklara för andra hur det egentligen är.© Dags-Nytt 1976-2017