Är Taiwan ett land?

Det finns ingen debatt om denna fråga i Sverige, så här görs ett försök att starta en. Politiker och sakkunniga skulle göra allt för att dra sig undan. I bästa fall skulle de sucka ljudligt, och säga att det är komplicerat.
-Vad säger vår ryggmärgsskänsla, är Taiwan ett land? Eller ännu viktigare, vad säger vår statsminister Reinfeldt egentligen: Ja, han säger att Taiwan inte finns. Det är Sveriges officiella hållning. En borgerlig regering vänder ryggen till en demokratisk nation, till förmån för den kapitalistdiktatur, som Kina idag har utvecklats till.

Om vi drar bakgrunden lite kort. Taiwan deklarerade sig självständigt redan den 10 oktober 1911. Vid kulturrevolutionen i Kina 1949 flydde den gamla regeringen från fastlandet till Taiwan. Därefter brukar man skilja på fastlandskina, eller folkrepubliken Kina, respektive R.O.C Taiwan, alltså kinesiska republiken. Den förstnämnda nationsbildningen behöver ingen närmare presentation. Taiwan däremot, får beskrivas som ett land i storlek med Danmark, och med 23 miljoner invånare. I dag en demokratisk stat, med mycket stark ekonomi och försvar. Dock utfryst från större delen av världsgemenskapen.

Låt vara att Taiwanesernas åsikt att fastlandskina egentligen tillhör Taiwan, som det enda rättmätiga Kina, kan låta lite magstark. Juridiskt är det likväl korrekt. De facto har de här två nationerna gått skilda vägar sedan 60 år. Det kanske är dags att betrakta denna faktiska realitet som en sanning.

För kommunisttyret på fastlandet har Taiwan alltid varit en nagel i ögat. Exempelvis har man lyckats förmå USA att inte tillåta officiella statsbesök från Taiwan. Som privatperson kan däremot presidenten gärna komma på visit. Kanske börjar däremot Kina och Taiwan själva närma sig varandra både politiskt och ekonomiskt. Någon sammanslagning lär däremot aldrig ske så länge fastlandet inte blivit demokratiskt.

Till en början ignorerade många länder Maos Kina, men så småningom tog respekten för deras kärnvapen överhanden. Taiwan uteslöts nämligen som FN-medlem så sent som 1971. Landet existerar alltså inte, fast ändå lite. Några mindre nationer har ändå diplomatiska förbindelser med Taiwan. Tyvärr kan vi konstatera att Sverige inte är en av dessa, eller USA för den delen.

Man kan säga att världen, alltså däribland Sverige, har gett Kina fullmakt att invadera och annektera Taiwan. Närhelst de så önskar göra detta. Lyckligtvis klarar Kina inte det, om man skall tro analysen av Amerikanska tidskriften Time. Skulle det ändå ske, kan FN och världen välja att hålla tyst och bara se på. Det skall dock sägas att USA - utan ett ord av diplomati - brukar skicka något hangarfartyg till sundet mellan Taiwan och fastlandskina, varje gång den kinesiska militären vill skrämmas med att ha övningar i området. Bush II var den förste som nämnde något om saken: vi kommer direkt. Statsminister Collin Powell fick då rycka ut och förklara vad presidenten "egentligen" menade, d.v.s dementera.

Varför kan en tidigare rakryggad nation som Sverige inte acceptera Taiwan, utan hellre ta Kinas parti. Fråga Reinfeldt - gör det! Jag hoppas att han har ett bra svar.

FOTNOT. Detta är för en gångs skull ett partipolitiskt neutralt inlägg.


© Dags-Nytt 1976-2012