Så slipper man Svengelska

Många Svenskar har en kunskap som vi inte behöver använda till vardags. Nämligen vissa färdigheter i Engelska, som skall det erkännas, egentligen inte är så värst bra hos de flesta av oss.

Man behöver ändå få utlopp för sina kunskaper. Svengelska är därför resultatet. Man svänger sig med hemsnickrade Svengelska ordspråk till höger och vänster. Kanske för att skolans betoning på undervisning i Engelska i viss grad har trängt ut kunskapen om korrekt Svenska.

Riktiga Svenska ordspråk förvanskas alltmer, i den mån man alls hör dem längre. Skall man betona något sägs det ofta på en horribel blandning av Svenska och Engelska. Men det finns några andra sätt.

Man kan som jag skaffa ett jobb där man dagligen måste förklara saker för både turister och invandrare med begränsade kunskaper i Svenska. Skaffa en Engelsktalande brevvän. En utländsk fru. Eller skriva en blogg eller hemsida på Engelska. Min heter för övrigt Busspojken, och där ges rikliga tillfällen att försöka bättra på den 1:a i Engelska som skolan en gång förlänade mig.© Dags-Nytt 1976-2012