Kvinnor tigger stryk

Ja, dagens kvinnor tar sig själva ton. Det är inte längre "om jag vore man", eller "om min man var här", i tron att det är så män löser konflikter. Nej, män undviker faktiskt oftast just konflikter. Det är dumt och ociviliserat att tillgripa våld, eller bråka överhuvudtaget. Om inte det starka könet sedan generationer resonerat så, hade vi inte haft någon civilisation att tala om.

Enligt myten är det alltså så att män alltid slåss. Hur det än har varit med den saken historisk, så är det kvinnor som söker konfikt idag. Kvinnor ställer gärna och ofta ett trotsigt ultimatum, tryggt förvissade om att de mesiga männen vare sig vill göra upp fysiskt eller verbalt. Särskilt inte med en kvinna. Då kan hon sexstrejka, och då får han runka för sig själv. För husfridens skull håller mannen därför med.

Själv är jag ensamstående, så ingen kan sexstrejka för att få sin vilja igenom i min värld. Ändå går kvinnor på likadant både på jobbet och emellanåt på fritiden. Elaka och provocerande, säkra på att man inte tar dem på orden när de formligen tigger stryk.

Efter 18 år som spärrvakt i Stockholm behöver Du knappast lära mig någonting om mänskligt beteende. Alla kollegor säger samma sak: det är kvinnor som skriker, skäller och hotar. Extra förstärkning med väktare får minst lika ofta tillkallas för att få kontroll på helt "vanliga" aggresiva kvinnor, som traditionella manliga fyllon.

P.S.Enligt en avhandling presenterad i Time, gör män redan tidigt i barndomen upp om rangordningen, vilken sedan respekteras. Kvinnor å sin sida fortsätter hela livet att slåss för att förbättra sin sociala ställning. Kanske är det detta även vi män får uppleva allmer av.© Dags-Nytt 1976-2014