Fri uppfostran för hundar

Tänk om skogspromenaden fick bli en trevlig upplevelse även för mig. Det är den ju uppenbart för hunden, som obekymrad springer lös och får ge utlopp för alla sina instinkter. Jaktinstinkten på den bästa hund kan starta av en för oss så självklar och enkel sak som att något förflyttar sig bort från hunden, exempelvis en joggare eller lastbil. Hundar ÄR inte människor, och måste hanteras därefter.

Folk utan hund måste få lov att gå i skogen. Det är inte många som vill erkänna sin rädsla, men ta en titt i skogarna även kring stora bostadsområdet. Vem går där - utan hund? Det talar sitt tydliga språk.

Människan har kämpat i 10 000-tals år för att få en någorlunda trygg tillvaro, säker från vilda djur och med mat för dagen, samt en torr plats att sova på.
-Sen släpper vi in vilddjuret hunden i våra samhällen!

Bor man i en miljonstad går det inte att ha en hund som blir vansinnig och aggresiv så fort en okänd människa kommer närmare än 100 meter. En sådan hund bör ögonblickligen avlivas, och ägaren förbjudas att ha hund.

Hundägaren kanske på sin höjd lockar lite halvhjärtat och rart på hunden, väl medveten om att den utsatta inte kan komma åt ägaren. Menar man allvar med sin hunddressyr är det absolut nödvändigt att ryta till ordentligt och ta tag i hunden, så den förstår att ett sådant beteende inte är okej.

Fast är man en rädd och ängslig kvinna, kanske det är just att känna sin makt med att skrämmas som man vill. Har jag fel om jag tror att det ofta är kvinnor som tillämpar fri uppfostran på sina hundar?

Man brukar ibland använda begreppet missbrukarhundar. Är det någon skillnad mot Svenssons hundar, egentligen. Bevisa det i så fall!

FOTNOT. På många gånger förekommen anledning berättar jag om dessa saker,
som jag upplevt i skogarna kring landets två största städer ända sedan barnsben.


© Dags-Nytt 1976-2012