Om Sverige hade fått utvecklas

Ibland tänker jag på var vi hade varit nu, ifall Socialdemokraterna inte hade förlorat valet 1976. Ja, egentligen började processen att bromsa utvecklingen redan under studentrevoltens år 1968. Överklassen hade genom Moderaternas kampanjorgan SAF (nu Svenskt Näringsliv) beslutat att slå tillbaka. Det lyckades.

Annars hade vi med ett obrutet vänsterstyre haft 6 timmars arbetsdag, troligen 8 veckors semester - kanske mer, en arbetare hade inte haft 20-30 000 i månadslön, utan snarare runt 50 000 kr. Sverige hade fortfarande varit ett av de rikaste länderna i världen. Ett land som går i spetsen för utvecklingen, snarare än i motvilligt släptåg.

Moderaternas politik är en politik av stagnation. Det är målet. Ekonomin skall bromsas. En reflektion från tidningen veckans affärer 1994 kan vara på sin plats. Man skrev om Socialdemokraternas släpphänta politik i slutet av 80-talet, som ledde till en högkonjunktur. Regeringen Bildt tog snabbt ned ekonomin igen. "Vi har inte råd" är det ständiga mantrat. För att kyla ned ekonomin och konsumtionen måste därför massarbetslöshet åstadkommas.

I sanningens namn skall resten av artikeln också summeras, med rubriken "Dags att summera 3 års ekonomiskt och politiskt fiasko" (Ja, det är moderaternas styre 1991-94 vi talar om). Är Du nöjd, frågade man Carl Bildt. Ja, det var han. Vidare; är Du nöjd med den hösta abetslösheten sen 30-talet, ett skenande budgetunderskott, o.s.v. Bildt: vi har skapat förutsättningarna. Tidningen: men industrin investeringar ju inte. Bildt: vi har minskat skattetrycket. Tidningen: den offentligea sektorn har ökat med 1%, inräknat lånen som krävs för att täcka upp för budgetunderskottet o.s.v.

Om nu inte Veckans affärer heller var nöjda med regeringen Bildt - vem var det då? Ja, för en del har det varit 25 goda år. Men har det varit det för Sverige som helhet? För Dig och mig? Nu eller i det långa perspektivet?

För en Moderat spelar detta ingen roll. Allt skall ju stagnera. Det är vad politiken går ut på. Det är just därför den kallas konservativ. Sverige skall stå still. Allt skall vara som förut. Tryggast och enklast så. För överklassen i alla fall. Ingen produktutveckling, ingen konkurrens, ingen inflation, inga uppfinningar. Bäst att spara. Inte bygga ut infrastrukturen, inga nya bostäder. Det är enklast för de som redan har sitt på det torra, när inget nytt rör om i grytan.

I morgon gör vi något - kanske. Just nu måste vi i vilket fall "spara". Inte investera, inte konsumera, Inte få fart på ekonomin. Gud förbjude. Då kan det ju bli högkonjunktur, och man måste börja jobba. Konkurrera med andra. Pengarna måste placeras i företag, snarare än på banken. Annars äter ju inflationen upp tillgångarna. En skrämmande vision för en gammaldags krösus, som vill kunna leva på sin förmögenhet hela livet, och nästa generation också, och nästa. Du har väl sett detta i TV-serier som utspelar sig på 1800-talet. Innan den Socialdemokratiska - och demokratiska - eran alltså. Moderaterna ville ju för övrigt inte ha allmän rösträtt. I stort sett ingenting annat heller, av det vi tar för givet idag.

Märk väl! Moderaterna och Svenskt Näringsliv och allt vad de kallar sig, är inte nöjda med stagnation. De vill vrida klockan tillbaka längre än så! Ja, vad sägs om 1794. Detta vill hela högerblocket, så det spelar ingen roll vilket av de s.k. alliancepartierna Du röstar på. Du är bara valboskap åt överklassen. En duktig idiot kort sagt.

Ett moderat Sverige skall konkurrera med låga löner, låg kvalitet, låg produktivitet, en raserad infrastruktur, och låga skatter. Snarare än ett Socialdemokratiskt Sverige, där ett samhälle med hög standard också genererar kompetenta, välmående och trygga medborgare, som skapar respekt för varumärket Sverige. Innovation, effektivitet, produkter av överlägsen kvalitet, och ett samhälle man kan lita på kräver ett Socialdemokratiskt Sverige.

P.S. i ett annat gammalt nummer av veckans affärer hade man en vision av Sverige, eller Danderyd, tror jag det var, 20 år senare. Alltså ungefär nu. Kommunen skulle vara avskaffad. Man valde inte politiker, utan vilket företag som skulle driva kommunen några år i taget. Skatten skulle vara 2%. Allt annat betalade man för vid behov. Den som redan har stulet och lurat sig fram genom hela livet - överklassen - har förstås pengar så det räcker. Har den bestulne (Du) det?

O.K. Sveriges nya arbetarparti är ju en mer lättsmält slogan, än min långa text. Du gick väl på den lätte? För övrigt röstar jag på (v), men det skulle jag inte kunna övertyga någon annan om. (s) får räcka så länge.© Dags-Nytt 1976-2016