Nordiska passunionen har upphört

Jag fick ett brev från min resebyrå. Inför en kryssning mellan de Nordiska länderna, står det att pass måste medtagas. Dessutom giltigt minst 6 månader framåt (kryssningen varar endast i 5 dagar).

Före 1914 krävdes inga pass inom Norden. Detta infördes i samband med första världskriget, men togs gradvis bort igen under 1950 och 60-talen. Dock har kravet på pass inom Norden återinförts sedan Sverige gick med i det s.k. Schengen-samarbetet. Passfriheten har upphört i all tysthet.

Gränskontroll sägs visserligen vara olagligt inom Europa, men ändå väntar "Gestapo" vid Svenska flygplatser och hamnar. Tillåtet är också att göra kontroll inom EU-länderna (..!). För enkelhetens skull gör man i många länder bara kontroll på de som inte ser "Europeiska" ut.

Man behöver alltså inget pass inom Europa. å andra sidan skall man åndå ha med det. Detta säger alla resebyråer och myndigheter, för att inte tala om fascistiska medlöpare inom bekantskapskretsen. Om man inte kan tänka själv, så är det bäst att göra som myndigheterna säger, och dessutom repetera det som en riktig Bror Duktig. Jag läste nyligen att endast 3% skulle protestera mot totalitära tendenser. Vilken grupp tillhör Du?


FOTNOT. Det kanske hade varit lika bra om Hitler hade lyckats invadera hela Europa. Då hade vi inte haft några gränser, och dessutom bara ett språk. Inte heller några som kunde trackasseras för att de ser "främmande" ut...


© Dags-Nytt 1976-2012