Polisen vill inte

Jag vet inte i vilken ände jag skall börja. Kanske vi kan ta det här med fortkörning? Sedan jag flyttade in i min nuvarande bostad för 22 år sedan, har jag nog bevittnat fler fortkörningar än de flesta. Det går nämligen en hårt trafikerad väg utanför. Att det är 50-skyltat, och rentav 30 strax bortom mitt hus, saknar betydelse. Polisen bryr sig inte i vilet fall, så vi har i realiteten fri fart här. Även fast det händer att bilar ligger i terrängen i kurvan, är det förvånansvärt sällsynt. På TV såg jag förresten ett inslag från 60-talet i svartvitt, om en olycka med ett påkört barn, just utanför mitt hus. 100 km/h är ingenting på denna väg, där många kör mer än så. Helt ostraffat är från år.

Parkering. En infartsparkering vid pendeltåget används som fri boendeparkering, också helt utan påföljd. Ändå visar skyltarna att 12-timmarsgräns gäller. Busenkelt att bötfälla alla felparkerare. Inget görs. Faktiskt står det till och med lastbilar regelbundet på denna s.k. infartsparkering. De åker hem med denna från jobbet, som en obeskattad förmånsbil, och parkerar sedan gratis. Ett annat ofog är att parkera på trottoaren. Från morgon till kväll, sju dagar i veckan, så länge Pressbyrån har öppet, står det alltid några bilar på trottoaren, gärna PÅ övergångsstället, och ibland också mot trafikriktningen. Tre lagbrott på en gång, för att förhöja provokationsvärdet. Det finns faktiskt en parkeringsficka 6 meter från butiken. Men de här människorna vill ju visa sitt förakt för gående, och provocera fram en reaktion, vilket de inte lyckas med. Inte från Polisen i alla fall, som lugnt kör förbi utan åtgärd.

Tusentals sprayburkar ligger och rostar inom vattenskyddsområde. Det här har jag tipsat Polisen om, men givetvis inte fått något svar.

Bussgator. En bussgata i norra delen av mitt bostadsområde har så mycket biltrafik, att bussarna knappt kommer fram. Den är nämligen enkelfilig, vilket ställer till problem vid oväntade möten. Ett annat flagrant exempel är vid Södra station mitt på Södermalm i Stockholm. Området utanför östra entren är avlyst för bussar. Stora mängder fotgängare rör sig också i området. Likväl är det nära nog bilköer på denna bussgata. Nyligen såg jag en polisbil på korsande gata, tålmodigt invänta att flödet av olagligt framförda bilar skulle ta slut, så de kunde köra. Inte en min av att ingripa. Tjänstefel, eller vad säger Du?

Olaglig terrängkörning. Sedan åratal fungerar ett nedlagt sandtag som en olaglig motorbana. Givetvis har jag tipsat både kommunen och Polisen ett flertal gånger. Jag har ringt när det sker, jag har lämnat fotobevis, jag har bilnummer, och vet var de står. Det är bara busiga ungdomar vi pratar om, utan lika ofta professionella åkare, med föjebil för transport, mekaniker, och publikbilar. Åkningen förekommer regelbundet sju dagar i veckan. Det spiller även över på närliggande nät av motionsslingor, där man inte skall bli förvånad om man möter en motorcykel i 70-90 km/h. Även jeepar och andra större terrängfordon förekommer. Ibland slirar man medvetet upp stora hål i slingorna, eller sladdar runt bollplanerna i området vid våt väderlek, så att gräset blir förstört för den säsongen. Cirkelformade spår blir kvar som ojämnheter i marken.

Olagliga biltävlingar. Det sägs att detta förekommit i Jordbro industriområde sedan området byggdes för över 50 år sedan. Jag hör de tjutande däcken hem till mig nätterna igenom. Även trafikleder stängs av genom privatmilitiors försorg, för att kunna ordna dragracing. Polisen ingriper inte. De säger att de inte vet om när det skall ske, eller var. Sedan brukar det ju påstås att Polisen (!) utsätter allmänheten för fara. Jag säger bara det, hellre en rejäl biljakt för att komma åt dessa, än att de ostraffat kör i vansinnesfart dag efter dag, år efter år, och utsätter allmänheten för fara! Vad tycker Du?

Man måste uppenbart själv organisera ett medborgargarde, för att få bukt med allt ovanstående. Gissa att Polisen skulle ha tid då. Tid till att utreda medborgargardet, alltså. Finns det några aktivistungdomar där ute, som har för mycket tid, och och känner att man vill engagera sig? Vi kan sitta vid en rondell och lysa med laserpekare på alla bilister som inte blinkar. Vi kan krossa rutor på bilar som kommer körande på bussgator. Vi kan ge Svensson stryk, när de parkerar på trottoaren. Vi kan klottra ned fortkörares bilar. Vi kan slänga sten från någon viadukt ned på de som deltar i biltävlingar i höga farter. Sedan försvinner vi anonymt i nejden igen. Tills nästa uppdrag. De lär inte ta slut i brådrasket.© Dags-Nytt 1976-2016