Butik för moderata partimedlemmar

Det här kanske låter drastiskt, men mina slutsatser är ofta det. Det blir tydligare och lättare att förstå, när man drar saker till sin spets. Alltså, Martin Olssons butiker är ingen egentlig grossistkedja. Det är istället butiker för partimedlemmar, lite bildligt uttryckt. Lite som de särskilda butikerna i öst, för topparna i det s.k. kommunistiska partiet. Skillnaden här är att det snarare är medlemmar i Moderaterna vi talar om.

För en del år sedan drev jag en verksamhet, där man kunde ha nytta av att gå till en grossist för att hitta större förpackningar, och inköp av varor som konsumenter inte så ofta använder. Det är väl det grossister är till för? Dock insåg jag direkt att just Martin Olsson inte hade det sortimentet jag efterfrågade, utan snarare lax och andra dyrare varor i ganska små förpackningar. Som en presentbutik för de besuttna. Det var den känslan jag fick. Även kundklientelet såg helt annorlunda ut än på exempelvis Dagab. Välklädda tanter och gubbar.

Faktiskt så hör man ju ofta att personal på finare positioner i ett företag ofta kräver grossistkort som en löneförmån. Det är väl just där som Martin Olsson kommer in i bilden. Det är inte någon elgrossist eller grossist för fisk eller grönsaker de är intresserade av. På något märkligt sätt verkar de anse att det ligger lite status i att handla på en grossist. Lite amatörmässigt kan man tycka.

Underligt också, att det krävs kort för att handla på en grossist. För Du vet väl att det inte är momsfritt? Enda skillnaden mot en vanlig affär, är att priserna på hyllorna anges utan moms. Däremot läggs momsen på i kassan. Slutkonsumenten är alltid förpliktigad att betala moms. Den som köper en vara betraktas alltid som slutkonsument. Driver man en verksamhet där man säljer sakerna vidare, eller helt enkelt behöver dem i sitt företag, drar man sedan av momsen i bokföringen. Så går det till. Det kvittar alltså var man köper sakerna. Anledningen till att gå till en grossist är alltså pris, storlek, och tillgång till särskilda varor. Inte för att verka "tuff". Fast det kanske de här människorna behöver, då de liksom inte "jobbar" på riktigt.

För övrigt kan nämnas att "CASH" är samma sak som snabbköp på Svengelskt grossistspråk, man plockar alltså varorna själv, och betalar i kassan. "STORCACH" är således en stormarknad. Grossister är inte ens särskilt billiga mot övriga butiker idag, eller så värst stora. Personalintensiva lyxbutiker, snarare...© Dags-Nytt 1976-2015