Mall of Scandinavia - en bluff

För ett par månader sedan öppnade ett köpcentrum jämte en bangård i Solna. Detta köpcentrum har fått det publikfriande namnet Mall of Scandinavia. Lite i stil med "Nationalarenan" i samma kommun, med drygt 60 000 invånare. Inte lite storhetsvansinne!

Så HUR stort är Skandinaviens största köpcentrum, som de kallar sig. Ja, vi vet ju inte så mycket än om publiktillströmning, omsättning, o.d. Vi vet bara storleken, så låt oss börja där. 101 000 m2 skall lokalytan vara. Då nämner jag förstås det 50 år gamla Frölunda torg, som har 100 000 m2. Ingen större skillnad således. Går vi upp några nummer kommer vi till Nordstans köpcentrum i Göteborg, som är inte mindre än 306 000 m2 stort. Alltså mer än tre gånger så stort som Mall of Scandinavia.

Antal besökare? Ja, under premiärhelgen kom det 12 000 till Mall of Scandinavia. Nordstan har mellan 100 000 och 140 000 besökare en helt vanlig dag. Drygt TIO GÅNGER SÅ MYCKET. Omsättning? Det vet vi inte ännu, då Mall of Scandinavia öppnade nyligen, men Nordstan lär vara störst i Norden även vad gäller omsättning (4,1 miljarder under 2015), och antal butiker. Öppettiderna i Nordstan slår ocksࣺ det mesta: dygnet runt. Som i en RIKTIG världsstad.

Det finns dock några saker som Solnabor och andra i Stockholmstrakten sannolikt har Nordiskt rekord i: skrytsamhet och självgodhet. Stockholmare kontrollerar Svenska media, så det är just de som skriver historien. Själv är jag en Göteborgsk korrespondent på plats i fiendeland sedan över 20 år, och rapporterar sanningen till Dig. Som Göteborgare är jag inte uppfostrad till att ljuga.© Dags-Nytt 1976-2016