Sagan om de 21 bensindunkarna

Jag skulle åka bil från Torslanda i Göteborg till Årsta i Uppsala. Först skulle jag fylla på bensin, men då det inte gick att betala kontant i Torslanda, blev det nödvändigt att först gå in till centrala staden för att införskaffa bränsle.

Nåväl, jag kom iväg till slut, och allt avlöpte väl ända till länsgränsen. Här fick jag byta bensin. En dunk märkt "Jönköpings län" togs fram ur bagageutrymmet. Denna kunde jag sedan köra bilen på till trakten av Ödeshög. Här fick jag åter fylla tanken från en annan dunk märkt "Östergötlands län". Den räckte bara till Norrköping, men där gick det bra att fylla på den aktuella dunken igen.

Vid gränsen till Södermanlands län blev det värre. Det var inte så att dunken var tom, men själva bensindunken hade blivit ogiltig sedan sist. Jag fick då hälla över innehållet till en ny dunk.

Allt gick nu utmärkt ända till strax efter Vagnhärad. Vid gränsen till Stockholms län visade det sig att själva bensinen hade blivit ogiltig. Det blir den med ett par års mellanrum fick jag höra. Inte heller den nya gäller längre än till årsskiftet, så det är frågan om hur mycket användning jag kommer att ha av den.

Mellan Arlanda och Knivsta fick jag så byta till Uppsala läns bensin, och trodde att det var det sista hindret på resan. Tyvärr så var det också nödvändigt att byta vid Boländerna, eftersom Uppsala stad har en egen bensin som inte går att använda i resten av länet, och tvärtom.


FOTNOT. Vad försöker jag säga med det här? Jo det är en direkt analog till hur resenärerna inom kollektivtrafiken har det idag. 21 län - 21 betalsystem. Låt vara att några få är kompatibla.


© Dags-Nytt 1976-2012