Ingen frihandel för privatpersoner, eller Dissidentens skattebörda

Jag tillhör den mycket begränsade skara Svenskar som faktiskt vågar beställa varor från enskilda människor, eller butiker i andra länder. Per post alltså. Emellertid har det på senare år försvårats, genom att man infört tullavgift, eller importmoms, som det kallas. Sak samma! En avgift som är avsedd att begränsa eller omintetgöra internationell handel är en TULLAVGIFT. Punkt slut.

En del av de handlare eller personer som man gör affärer med ser det som en självklarhet att man kryssar för "gåva" i tulldeklarationen. Jag har ju köpt något utomlands, och redan betalat alla omkostnader, inklusive aktuell moms i det andra landet. Sedan är säljaren bussig nog att skicka varan med posten hem till mig. En del anser dock att det är oärligt. Vissa större affärsinrättningar har till och med lagt sig till med Svenskt momsregistreringsnummer (antar jag), då de å Svenska skatteförvaltningens vägnar debiterar Svensk mervärdesskatt i ett annat land, som egentligen ligger utanför Svensk jurisdiktion, och därmed rätt att beskatta. Rätta mig om jag har fel.

Sedan har vi transportbolaget. Exempelvis UPS (som jag därmed undviker att anlita) debiterar ännu en gång Svensk moms på det man köpt i utlandet. Till exempel Amerikanska postverket, som ändå är statligt, gör det däremot inte. Sen kommer förstås paketet till Tullen i Malmö, där Posten granskar privatpaket från utlandet. Givetvis drabbas inte importerande företag av sådant. Bara dissidenter som jag. Man är väl en presumptivt farlig dissident i fall man har "kontakter" med utlandet? Det är väl därför som jag skall sättas dit! Hur som helst så debiterar Tullen i Malmö Svensk moms för tredje gången.

Postutlämningsstället hemma befattar sig inte med paket från utlandet, utan som "straff" för att jag har köpt saker utomlands, får jag istället gå till Postens företagscenter i en annan del av kommunen. Här måste jag nu betala Svensk moms för en fjärde gång, innan jag får ta hem paketet. Givetvis är det inte bara varans värde som är momspliktigt, utan även portot, som avsändaren har betalat till det andra landets postverk. Likaså är eventuell försäkring av paketet momspliktig. Ja, en gång behövde jag till och med betala moms baserat på det maximala utfallet på transportförsäkringen, ifall paketet skulle blivit skadat eller kommit bort. En helt teoretisk summa tagen ur luften alltså, och som intet har att göra med vad jag verkligen har betalat.

Hade jag nu köpt den aktuella varan på semester i landet ifråga, och tagit med i bagaget, så betalar jag - helt lagenligt - inget av ovanstående. Skillnaden är om det skickas med post, vilket då anses vara postorder. En skillnad som jag inte kan begripa. Det är ju redan så att till och med avsändarlandet kan ha restriktioner mot denna "export". Exempelvis debiterar Amerikanska myndigheter 600% i strafftull på beställningar av mer än två par skor, om de tillverkats i Kina, och sedan säljs till tredje land. Alltså ifall jag beställer Skära Converse i en Amerikansk butik, men inte har möjlighet att själv åka dit och handla. Ja, nu undar Du varför jag inte köper Converse i Sverige? -Då jag vill ha skära sådana, och drar storlek 43, så går inte det. Här i Sverige efterfrågar inte marknaden större än 41 (jag räknas inte till marknaden), fast de tillverkas i storlek upp till 50 och en halv.

Nu skall det sägas, att kan man med viss möda ibland få tillbaka en del av ovannämnda utlägg, då man egentligen bara skall betala moms en gång. Men försök bara själv att slå tillbaka mot Tullens byråkrati, eller ett multinationellt jätteföretag som UPS! Jag säger bara det. Försök själv! Jag ringde en gång advokatbyrå, specialiserad på import. Så långt måste man gå. Det lönar sig inte - men för principens skull.

Jag kan inte säga hur länge dessa regler har funnits, men jag kan upplysa om att de åtminstone började tillämpas under den borgerliga regeringsperioden. För inte trodde väl Du att moderater, folkpartister, centerpartiser, nydemokrater, sverigedemokrater och kristdemokrater i det borgerliga blocket verkligen värnar om SäNKTA SKATTER? Tänk om - sänkta skatter gäller bara överklassen. En vänstersympatisör och dissident som jag skall istället betala mer i skatt.

Vad har Du som röstat på den s.k. Alliancen att säga till ditt försvar? Vad har högerpolitikerna att säga till sitt försvar? Skriv en ursäkt till mig, eller ta bort denna vansinniga byråkrati och absurda överbeskattning!© Dags-Nytt 1976-2016