Stockholm eller Göteborg?

Ja, man får emellanåt höra hur "litet" Göteborg är, inte minst från inflyttade Svikeborgare, som kapitulerat för Stockholm. På vilket sätt är det litet mot Stockholm? För att Stockholms kommun har drygt 800.000 invånare, men Göteborg 500.000. Eller hör Du till den förkrossande majoritet som jämför äpplen med päron, d.v.s. Stockholms län (26 kommuner), mot Göteborgs stad?

Är Göteborg litet för att kommunen har tre gånger större yta än Stockholms kommun, eller kanske för att Göteborg har nordens största nöjespark, nordens största arena, nordens största universitet, nordens största biograf, nordens största hamn, nordens största sjukhus, nordens största köpcentrum, nordens största hotell, nordens största parkeringshus, och icke att förglömma nordens största lokala spårnät (130 stationer, 12 linjer). För att man årligen arrangerar världens största löpartävling, världens största handbollsturnering, och världens största fotbollsturnering. Ja, på vilket sätt är Göteborg litet?

Hur kan Du tycka att Göteborg eller någoan annan stad är liten, så länge Du inte har gått varje gata, eller ens varit i varje stadsdel, besökt alla kaféer, muséer, parker, affärer och restauranger där? Uppträd sakligt så kan vi diskutera saken vidare.

P.S. Stockholmare pratar inte illa om sin egen stad, utan skryter och är stolta. Det kanske Göteborgare kunde ta efter. Prata för er stad, propagera för turism, säg ALDRIG att Göteborg är litet. Detta är en psykologisk grej som lätt blir självuppfyllande annars. Det är väldigt onödigt att spela de uppblåsta Stockholmarna i händerna. De har ju ändå alla trumf på hand, genom nästan total kontroll över Sveriges media, som naturligtvis framhäver Stockholmarna som bäst. Det är där allt händer - för att TV helt enkelt bara visar det som händer i Stockholm. o.s.v. o.s.v.

Nu vill Du förstås ha en bild på väggen från din favoritstad. De följande miniatyrerna länkar till två större bilder. Spara dessa, och skriv ut så stort som skrivaren klarar på A4-blad. Klipp bort den vita kanten på det ena bladet, och passa ihop till en A3-affisch. Vagn 770-843 är på väg mellan Briljantgatan och Smaragdgatan i Tynnered, 23 september 2012.

Tynnered 1. Tynnered 2.

Envisas Du fortfarande med Stockholm, så finns följande bild att skriva ut. Fotot är taget 4 december 2012 från Bergshamra mot bron över Stocksundet, med vagnarna 2708-2747-2773-2692-2707-2706-2701-2732. Den uppgiften imponerar väl alltid på någon kalenderbitare. Proceduren går till på samma sätt som i föregående bild.

Stocksund 1. Stocksund 2.© Dags-Nytt 1976-2013