Stora och små gaskammare

Amerikaner fördömmer gärna oss Europeer, med exempelvis devisen "kontinenten som var ansvarig för förintelsen" (citat ur TIME). De hade gaskammare i Nazi-Tyskland (=Europa). Men vänta...det har ju Amerikanerna också. Ännu idag. Skillnaden är väl skalan på verksamheten, och vad som utgör ett brott i respektive kultur och tidsepok. Det senare låter kanske enkelt, men är det inte.

Hur som helst försigick gasningen i Tyskland i industiell skala, men ändå lyckades man inte ta kål på mer än 6 miljoner under flera års tid. I Amerikanska fängelser sitter 3 miljoner och väntar - eller är det fler? Siffran kan vara inaktuell. Alla väntar förstås inte på gasning. -Varför då, undrar man. Ifall nu gasning är så avskräckande?

Rimligen borde man ju göra sig av med ALLA kriminella, om det skall ha någon märkbar effekt. Att gasa några hundra per år gör varken till eller från, så då kan det ju tyckas meningslöst. Skulle man å andra sidan börja gasa miljoner männniskor, så riskerar man att opinionen vänder. Det vill man uppenbart inte. Men varför gasar man någon alls, när det är en så mikroskopisk parantes i det stora hela? Vilken effekt har det. Personerna kanske inte ens är skyldiga. Fast det vet ju ingen annan än den utsatta, så det saknar praktiskt betydelse för samhället. Man har fått sin syndabock.

Med tanke på mängden brottslingar i den Amerikanska offentligheten, tillsammans med miljoner interner i fängelserna, så fungerar denna mycket begränsade gasning inte. Omvänt så skulle våra Nordiska länder krylla av kriminella, ifall straffen inte är tillräckligt avskräckande här. Fan och hans moster skulle ju ränna runt på stan och ha ihjäl folk. Ifall straffen nu är så låga, så att allmänheten tycker att det är värt nöjet att få döda någon. Den som tycker det, kan ju själv slå ihjäl alla kriminella. Vad är det som hindrar att dessa gasningsivrare gör det. Moral?

Eller är det inte så lockande? De flesta människor kanske inte skulle döda någon om det ens var "gratis"! JA, utom bödeln då, som har sökt sig till just ett sådant yrke, för att ostraffat få döda så många man har lust till.

Duktig idiot. Högerextrema pratar som de har förstånd till! Det gäller även 300 miljoner Amerikaner. Kontinenten som var ansvarig för Indianernas utrotning! Smaka på den. Gå med i Amnesty Du också!© Dags-Nytt 1976-2015