Hur många fingrar?

Femma i matte

Det har funnits tillfällen genom livet då jag funderat på i fall jag verkligen var värd det bästa betyget i ämnet matte. -Så slår det mig att det kanske beror på min förmåga att skilja på teoretisk och praktisk räkning. I skolan arbeter man nämligen alltid med differenser, medan verkligheten oftast räknar i antal.

Låt oss ta ett exempel. Min hand på bilden till höger visar fyra fingrar. Skillnaden mellan finger nr 1 och nr 4 blir då 3 (de röda pilarna). Antalet fingrar är ju dock 4 (svarta pilarna).

Vi tar några andra exempel från vardagen. Som spärrvakt säljer jag månadskort, eller 30-dagarskort som det heter nu. Dessa gäller följaktligen i 30 dagar. I början protesterade många och hävdade att korten endast gällde i 29 dagar. April har 30 dagar. Man kan köpa ett kort som gäller för 1-30 april. Differensen blir här 29, men vi vet ju att april faktiskt har 30 dagar...

Detta var kanske inte svårt, så vi försöker med några till. Om vi förskjuter kortet en dag till tiden 2 april - 1 maj? Kanske 31 januari - 1 mars (ej skottår), 15 september - 14 oktober, och riktigt svårt nu: 15 oktober - 13 november. Hur många dagar är det. Ja, räkna!

Detta låter kanske som ett skämt, men jag nämner det därför att en person lär ha stämt SL (Storstockholms lokaltrafik) med motiveringen att ett 7-dagarskort endast skulle gälla i 6 dagar. Exempelvis f.o.m. måndag t.o.m söndag, eller f.o.m. onsdag t.o.m. tisdag i veckan därpå. Somliga människor har ingen värdighet, eller ens vederbörandes advokat, om tidningsnotisen är sann. Jag menar, man behöver ju åtminstone inte stoltsera med sin brist på bildning.

Vi ses i skolbänken !


© Dags-Nytt 1976-2009