Positiva Sverige !

Man kan med fog misstänka att "Svenskt näringsliv" är en politisk kampanjorganisation för ultrahögern. Efter annonseringen inför julen 2007, kan det vara läge att fundera på en del saker. Särskilt som det inte lär vara sista gången vi får se något liknande, eftersom budgeten för ändamålet mäts i miljarder. Man bör allvarligt fundera på syftet, liksom vem som betalar.

Det är illa nog att många småföretagare lägger mer energi på att smita från skatten, än till att hitta kunder - det som firman skall leva på. Det är med bestörtning jag inser att också annonserna från svenskt näringsliv har samma dystra självömkan som tema. En organisation som representerar Sveriges företag borde naturligtvis ägna sig åt att se framåt och söka nya marknader, produkter och affärsmetoder. Istället lägger man energi pengar på en politiskt färgad och mycket negativ gnällkampanj, med en retorik som verkar hämtad långt ut på högerkanten. För att inte säga ett annat sekel, när landet ännu var fattigt och outvecklat – kanske just därför.


Blir det fler jobb om lönerna sänks ?
SVAR: Ett svenskt företag anställer så mycket personal som behövs, inte så många man har råd till.
Blir det fart på ekonomin om chefen (överklassen) får högre lön ?
SVAR: Nej, det leder bara till spekulation, som att värdet på bostäder i de fina områdena ökar. Får däremot vanliga arbetare högre lön används pengarna direkt till ökad konsumtion. Ju fattigare den är som får pengarna - ju snabbare spenderas de. DET får fart på ekonomin.
Är Sverige ännu en demokrati ?
SVAR: Ja, och i en demokrati har majoriteten rätt, d.v.s. antalet vanliga människor är fler än överklassen.
Blir överklassen ledsen i ögat och flyttar UTOMLANDS om de inte får det ännu bättre här hemma ?
SVAR: Knappast, klarar dessa människor inte att göra sig en hacka i hemlandet, lär det inte gå bättre på annat håll. Det är inte troligt att Ericssonchefen får ett bättre jobb i London. Men man kan ju alltid skrämmas: "mamma går nu, jo mamma går". Sverige klarar sig utan ett par giriga chefer. Som bekant är det inte de som arbetat fram miljardvinsterna för svenskt industri, utan Du och Jag.
Blir det fler jobb om villkoren för arbetslösa försämras ?
SVAR: Nej, arbetslösheten beror inte på att A-kassan finns. Orsaken är att det finns fler arbetssökande än antalet lediga jobb. Differensen mellan dessa blir alltså utan. Förstår man inte det är det dags att gå om grundskolan, eller kanske spärras in på institution (det skulle däremot minska arbetslösheten).
Ångrar en vanlig arbetare sin borgerliga röst i förra valet ?
SVAR: Nej, det är numera tillräckligt många som har gått på devisen att det är "nödvändigt" att vanligt folk ska få det sämre.
Kan man spara sig ur kriser ?
SVAR: Det bästa är alltid att öka inkomsterna, men för all del, en enskild människa kan nog spara. Försöker hela samhället "spara", så stagnerar dock ekonomin. En liknelse: Sitter man i en stuga i skogen och är hungrig är det bättre att gå ut och skjuta sig en hare, än att hungra och tro att det känns bättre i morgon.
Har Svenska folket någonsin levt över sina tillgångar ?
SVAR: Har man spenderat mer pengar än sin andel av BMP per capita, kan man ju uttrycka det så. Har man däremot använt mindre pengar än sin andel, så har man följaktligen inte levt över sina tillgångar.
Kan man sänka skatterna utan att det märks?
SVAR: Ja, det går faktiskt. Ett tag. Det är så högerpolitik fungerar. Först kommer skattesänkningen (hurrra!), men först lite senare minskningen av utgifterna. Det går förstås ut över den samhällsservice som vi alla tar för given (då är ALLA svenskar Socialdemokrater, utan att själva inse detta faktum). Opinionen i form av TV, tidningar, samtal på kafferasten m.m. reagerar först när dotterns dagis har stängts och närsjukhuset lagts ned, varannan gatlykta släckts, karensdagarna blivit fler, och kanske vår allmänna egendom sålts för reapris till överklassen.
Vad gör högerstyret då?
SVAR: Man löser det på sedvanligt sätt: dra tillbaka några av de mest uppmärksammade besparingsåtgärderna, och låna pengar till resten. USA har gjort det i 8 år nu, och Svenska högerpolitiker har provat många gånger förut. När sedan amatörerna vid nästa val får ge plats åt riktiga politiker (s), måste man både höja skatten och försämra servicen ytterligare, för att kunna betala lån och räntor. En majoritet av befolkningen förstår tyvärr inte detta samband mellan orsak och verkan. Å andra sidan vinner man inte valet på sådana bistra nyheter.
Kan man inte vinna på Lotto?
SVAR: Jovisst! Ett antal besuttna får det ju trots allt bättre med Moderaterna vid rodret, och deras antal är faktiskt större än alla Lottomiljonärer sedan starten 1980. Många drömmer om att bli miljonärer, trots de små vinstchanserna, så varför skulle man inte rösta på Lottopolitik också (lite i förebyggande syfte)?

P.S. En del gillar inte att snacka politik - det svider väl att inse att man blivit blåst.

Det finns faktiskt alternativ. Vilken politik tror Du är bäst för dig själv? För dina barn? För dina grannar?
Nederst kommer ett par exempel på var sökandet efter ett bättre Sverige för oss alla kan starta.

DAGS-NYTT


Vänsterpartiet


Socialdemokraterna


Tillbaka till startsidan