Det är säkert Engströms pojkar

Under uppväxten i Askim på 70-talet betonade farsan vikten av att sköta sig. Annars kan det lätt bli att man också får skulden för saker som man inte har gjort. Kanske särskilt viktigt för en arbetarfamilj boende i ett medelklassområde. Då sticker man ju redan ut.

Hur som helst så skötte sig Engströms pojkar exemplariskt. Vi vågade inte gå in till grannarna för att hämta en boll vid de fåtal tillfällen som den råkade hamna där. Det fick farsan göra. Vår trottoar var ett sant föredöme vintertid (i Göteborg är fastighetsägare - även av småhus - skyldiga att snöröja och halkbekämpa trottoaren till en bredd av 150 cm, även när sådan finns först upp till 15 m från själva tomtgränsen).

Det brann i skogen emellanåt. Regelbundenheten var sådan att jag som vant mig vid detta såg det som helt naturligt att det inträffade skogsbränder med jämna mellanrum, det vill säga en handfull gånger per sommar. Det var först många år efter att jag flyttade hemifrån, som jag insåg att alla dessa skogsbränder naturligtvis var anlagda!

Det hände sig i augusti 1984 att jag påträffade några brandmän i skogen. Jag var inte nyfiken av mig, och ville vare sig störa eller riskera att bli skyldig att hjälpa till (enligt morsan måste även allmänheten göra det när det brinner). Jag kollade dock alltid några dagar efteråt vilket område som hade brunnit, och om några blåbärsställen eller andra favoritplatser kommit till skada. Hur som helst startade brandmännen en diskussion som omgående gjorde det helt klart att de misstänkte mig.

Jag varskodde farsan därhemma, som blev lika upprörd som jag, över dessa illa förtäckta anklagelser. Han ringde helt sonika upp brandkåren för att framföra sin indignation. Det var inte Engströms pojkar denna gången heller.

P.S. Bränderna upphörde så småningom (tror jag), men pågick regelbundet under perioden runt 1978-1986, alltså när jag var mellan 10-18 år, och som enstöring säkert helt statistiskt en kandidat för att vara en misstänkt pyroman. Vår öppna spis räckte emellertid gott och väl för att tillfredsställa mitt intresse på den fronten!© Dags-Nytt 1976-2013