Höj bensinpriset - kraftigt!

Dagens pris är nästan gratis, och bränslet utgör bara en bråkdel av bilkostnaden. Mig rör det inte i ryggen med 12 kr, jag begränsar redan bilåkandet. -Skall folk välja bort bilen till förmån för ett utökat kollektivresande, krävs nog ett bensinpris på minst 25-50 kr/l.

Det vore bättre att ta ut den nuvarande fordonsskatten på bensinen, för då betalar man per nyttjande av vägarna. Likaså premierar man således bensinsnåla bilar, samt ekonomisk körning.

Det är populärt bland motormän att påstå att bilismen subventionerar hela samhället, men i själva verket är det precis tvärtom. En enkel kalkyl visar att vägnätet subventioneras till minst 95 % via skatten. Fordonsskatten täcker endast drygt 10 % av vägverkets budget, medan andra vägar är kommunala, och därför går på inkomstskatten. Kom nu inte dragandes med momsen - det är moms på allt, inte bara vindrutetorkare. Momsen på kaffet går som bekant inte till stöd för kaffeodlarna. Den inkomsten används snarare just till våra vägar...

I stället för att åka bil när Du kan, och buss bara när Du måste, föreslår jag istället att vi alla lever efter devisen "åk buss när Du kan och bil bara när Du måste". Det gör jag!

FOTNOT. Tidigare lämnat som inlägg i G-P på internet, 2007-07-09.
Nämda slogan kommer från tidigare Göteborgsregionens lokaltrafik. Numera Västtrafik.


© Dags-Nytt 1976-2012