Sätta Stockholm på kartan

Jag läste i tidningen att de moderata kommunpolitikerna i Solna fick frågan om varför man har bidragit med så mycket offentliga medel till den nya Friends arena i Solna. Man ville med denna s.k. nationalarena sätta Solna, nej, Stockholm på kartan. Som gammal "lantis" undrar jag naturligtvis ifall någon där ute i landet verkligen har missat att Stockholm finns?

Säg Stockholms innerstad, ca 200.000 invånare. - Har de i Fyrstad hört talas om Stockholms innerstad? Skulle tro det. Har Stockhomarna hört talas om fyrstadsregionen, ca 200.000 invånare. De flesta vet nog inte var det ligger, är min gissning.

Nu byggs det inte bara en arena i Solna, utan även alldeles bredvid Globen. Ja, Ni som inte bor i Stockholm hörde rätt! Trots att Globen verkar vara rätt lagom för Stockholms lokala behov, så blir det alltså två nya arenor samtidigt.

Om Stockhomarna inte själva visar något större intresse för att engagera sig och bjuda in till evenemang, så är inte nya arenor den enda lösningen. Likt princessan på ärten brukar ju Stockholmare sitta buttert och vänta på att Sverige och världen tacksamt skall komma hit och vilja vara med. Vi får se om det räcker.

Annars har vi en mängd andra arenor och städer runt om i landet, som gärna anstränger sig lite extra. Exempelvis så arrangerar en stad på västkusten varje år världens största fotbollsturnering, världens största handbollsturnering, världens största löpartävling, och mycket annat stort som smått. Där är man erkänt duktiga på mastodontevenemang. Mitt i centrala stan, utan att den dagliga verksamheten lamslås (ja, så när som på EU-toppmötet 2001, då).

Kanske betyder denna fallenhet och intresse för bra arrangemang lika mycket som att ha snygga arenor, utslängda i fula industriområden i Stockholms periferi?© Dags-Nytt 1976-2012