Har AF gett Dig något jobb än?

Så här kunde det låta för en del år sedan när jag hängde på Arbetsförmedlingen. Man kan ju hoppas att deras arbetsmetoder har ändrats sedan dess, till att bättre passa till allmänhetens attityd. Eller tvärtom. Jag tror dock inte det. Situationen är ju väldigt låst, såtillvida att det finns långt fler arbetssökande än lediga jobb. Enkel matematik - utom för borgerliga politiker, som uppenbart helt missade grundskolan, och därför hävdar att folk är utan jobb, för att de vägrar att ta de lediga jobben. Därför går hela industrin på knäna, och får helt enkelt inga sökande till sina lediga tjänster..? Du som är en intelligent person (Vänsterpartist) har väl förstått hur det egentligen fungerar?

Nåväl. Antydan var ju arbetsförmedling, alltså förmedlande av jobb. Kanske rentav TILLDELNING av dem? Farsan, som exempel, frågade alltså när jag kom hem: har de gett Dig något jobb ännu? Det låter ju faktiskt som att det är så det går till. En lapp med adress, firmanamn, och tiden måndag kl. 8. Som i Kalle Anka.

I själva verket måste man själv söka tjänsterna, utan hjälp från AF. Man får bläddra i tidningar, ringa företag, och skicka in ansökningar. Lustigt nog möttes jag ofta av stor skepsis på företagen, när det var jag SJÄLV som ringde, och inte platsförmedlaren. Man har väl helt enkelt trott att Arbetsförmedlingen skulle tilldela någon de lediga platserna. Det var väl därför man har vänt sig dit! Vi är ju alla Socialdemokrater, som jag brukar säga. Givetvis bestämmer myndigheterna vem som skall ha jobbet! Att inte AF redan tilldelat mig jobbet, eller åtminstone presenterat mig, var ju ytterligt skumt. Jag var ganska rökt kan jag säga.

Sedan får man ju inte heller tacka nej till erbjudna jobb, för då mister man A-kassan. Lustig regel, med tanke på att man just ALDRIG blir erbjuden ett jobb, vare sig ett man vill ha eller inte.

Man får alltså sköta processen själv. Sedan får platsförmedlaren och AF-kontoret till råga på allt en fjäder i hatten för varje "förmedlat" jobb, alltså när jag själv har lyckats få arbete...

Det är väl precis så det går till även idag antar jag.

P.S. A-kassa är för övrigt inget man får bara för att man är arbetslös. Först måste man ha haft en anställning en viss tid, OCH ha varit medlem i facket/ A-kassan. Som nybakad student får man alltså ingen A-kassa! En låst position som kan pågå i många år. Det är det inte många som vet.© Dags-Nytt 1976-2016