800 kr för att köra in på gården

I stockholm saknas ofta grindar eller bommar mellan gatan och innergårdarna i bostadsområden med flerfamiljshus. En sak som jag som gammal Göteborgare ständigt blivit förundrad över.

I Göteborg debiterade nämligen flera bostadsbolag inte mindre än 400 kr för att låna nyckel till bommarna, som ALLTID är låsta. Nu är summan hela 800 kr. Behöver jag säga att biltrafik inte existerar på gårdarna. Det händer till och med att folk vid flyttning bär ut sina möbler till den väntande skåpbilen på gatan. Så var det väl inte riktigt tänkt. Hur som helst är det skönt att slippa allt okynnesåkande. I en bilstad som Göteborg måste man ju dra gränsen någonstans. Bilåkning på gården är tabu.

I Stockholmstrakten däremot... I min brors gamla bostadsområde var spåren i snön vintertid mer uppkörda in mot gården, än parkeringshuset. Det säger en del. Hos mig står det allt som oftast någon bil parkerad i glappet mellan garagelängorna, som ger tillträde till gårdarna. På så vis kan man effektivt hindra någon annan från att gå in på gården, eller ännu mindre att köra in eller ut med bil, exempelvis utryckningsfordon. Smart, va?

Ja, vem har sagt att stockholmare är smarta? Inte jag i alla fall.© Dags-Nytt 1976-2013